Toate unităţile administrativ-teritoriale din judeţul Bihor au finalizat inventarierea terenurilor, conform prefectului

pop_claudiu_bh.jpgPrefectul de Bihor, Claudiu Pop, a declarat, miercuri, că toate comisiile din cele 101 unităţi administrativ-teritoriale de pe raza judeţului au finalizat inventarierea terenurilor.

Claudiu Pop a subliniat că aplicarea legilor de restituire a proprietăţii a fost una dintre activităţile principale ale Prefecturii începând cu 20 mai 2013, data intrării în vigoare a legii 165. Din acel moment, activitatea comisiei judeţene de restituire a proprietăţilor a fost suspendată şi cea de inventariere a terenurilor preluată, sub monitorizarea Instituţiei Prefectului Judeţului Bihor şi a Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OJCPI), de comisiile constituite în acest scop la nivel local.

“Vreau să spun că am făcut toate diligenţele ca toţi primarii să întocmească avizele pentru a fi trimise spre OCPI şi avizate de către Agenţia Naţională a Cadastrului pentru a putea elibera în continuare titlurile de proprietate. Am avut în această perioadă zeci sau sute de petenţi care cereau să li se elibereze titlurile de proprietate, ori atâta timp cât comisiile locale nu finalizau procesul, nu aveam cum să eliberăm. Astăzi suntem cu toate cele 101 comisii finalizate, cu anexele depuse”, a declarat, în conferinţă de presă, prefectul.

În urma centralizării situaţiei de la comisiile locale, în 95% din total, a rezultat un necesar, în baza cererilor, de 124.801,6289 hectare teren agricol şi 23.007,347 ha teren cu vegetaţie forestieră.
Din datele comunicate de OCPI, a fost identificată o suprafaţă totală de 132.797 hectare de teren agricol şi 62.580 de hectare de pădure reprezentând terenuri retrocedabile (adică nepuse în posesie, puse în posesie dar încă fără titluri de proprietate sau care rezultă din hotărâri judecătoreşti). Cu titlu de rezervă a fost identificată o suprafaţă de aproximativ 65.000 hectare teren ce include şi suprafeţele din zonele necooperativizate.

S-au centralizat toate hotărârile judecătoreşti, definitive şi irevocabile, prin care se constituie obligaţia în sarcina comisiilor locale de a reconstitui dreptul de proprietate în favoarea persoanelor îndreptăţite, urmând ca, în cursul lunii ianuarie, să fie convocate la comisia judeţeană toate primăriile care au pe rol asemenea sentinţe şi pentru a fi puse în executare hotărârile judecătoreşti, a mai precizat sursa citată. AGERPRES