Termica Botosani este amenintata cu executarea silita de Ministerul de Finante

Societatea de termoficare din municipiul Botosani, Termica SA, a fost somata de Ministerul Economiei si Finantelor sa isi achite o datorie de peste 16 milioane de lei, in caz contrar urmand sa fie declansate procedurile de executare silita.

MEF are de recuperat de la furnizorul de energie termica din Botosani 13,1 milioane de lei sub forma de rate scadente si 3,2 milioane de lei dobanzi aferente la un credit contractat in martie 2006 de stat de la Deutsche Bank si ABN AMRO Bank in scopul platii combustibilului folosit in 2003-2005.

Creditul a fost garantat de statul roman, prin intermediul MEF, care, in calitate de garant a achitat si achita datoriile catre bancile straine, insa a somat societatea din Botosani sa isi achite ratele si dobanzile, in caz contrar urmand sa demareze “executarea silita prin poprire asupra sumelor urmaribile reprezentand venituri si disponibilitati banesti in lei si in valuta, poprire asupra conturilor bancare, sechestru asupra bunurilor mobile si imobile”.

“Aceasta actiune va conduce practic la sistarea furnizarii energiei termice si a apei calde menajere locuitorilor municipiului Botosani racordati la sistemul de termoficare, care sunt aproximativ 40.000”, a declarat directorul Termica, Ion Diaconu, care sustine ca societatea pe care o conduce nu are si nici nu va avea mijloacele necesare rezolvarii crizei financiare. Conducerea Termica asteapta ca problema sa fie rezolvata de catre Guvern, prin preluarea datoriei la bugetul de stat.