Tendinţele de pe piaţa muncii în domeniile cultural şi creative, analizate prin proiectul “Cluj Future of Work”

Primăria Cluj-Napoca a lansat “Cluj Future of Work”, primul proiect de cercetare-dezvoltare în Estul Europei care beneficiază de o finanţare de 5,6 milioane de euro de la Comisia Europeană.

Scopul proiectului este acela de a identifica ce tipuri de locuri de muncă vor apărea sau vor dispărea în viitor în sectoarele cultural şi creative, precum şi în cele cu grad mare de automatizare, cum este sectorul IT.

Potrivit lui Ovidiu Cîmpean, director de dezvoltare locală în cadrul Primăriei Cluj-Napoca, proiectul a fost gândit pentru a ajuta la pregătirea oraşului în vederea schimbărilor care ar putea să survină. “Am lansat proiectul ‘Cluj Future of Work’, în valoare de 5,6 milioane de euro, finanţat direct de CE, prin care se alocă bani pentru cercetare şi inovare, Cluj-Napoca fiind primul oraş din Europa de Est care a câştigat o astfel de competiţie. Prin acest proiect ne propunem să pregătim oraşul şi comunitatea pentru viitorul forţei de muncă, se vor identifica noile locuri de muncă în sectoarele culturale şi creative peste 20 de ani şi vom încerca să vedem ce se va întâmpla în sectoarele cu risc mare de automatizare în care anumite slujbe vor dispărea. Trebuie să fim pregătiţi pentru provocările care vor apărea pe piaţa muncii în viitor”, a spus Cîmpean.

În cadrul acestui proiect vor fi construite trei laboratoare şi vor fi achiziţionate echipamente pentru industria designului, industria 4.0, sau echipamente care pot fi folosite la dezvoltarea unor proiecte de realitate virtuală.

În context, directorul Diviziei de Inovare Urbană din cadrul Centrului Cultural Clujean, Anamaria Vrabie, a declarat că prin acest proiect se încearcă previzionarea schimbărilor care vor surveni în viitor. “În viitor, modul în care ne facem acum munca se va schimba radical, dar vor apărea noi moduri. Ceea ce este important este ca acest lucru să nu fie un element surprinzător, ci să fie unul pe care îl studiem şi îl înţelegem, astfel încât să pregătim viitori profesionişti pentru viitoarele schimbări. Oraşele au şansa să îşi pună problema la nivel local cum vor să abordeze acest subiect, care locuri de muncă sunt în pericol de a fi înlocuite şi cu ce vor fi înlocuite”, a spus Vrabie.

Proiectul “Cluj Future of Work” este realizat în co-management de Primăria Cluj-Napoca şi Centrul Cultural Clujean, într-un consorţiu cu alţi opt parteneri – Festivalul TIFF, Universitatea de Artă şi Design, festivalul ZAIN, ADI Zona Metropolitană Cluj, clusterele Cluj IT, de Industrii Creative, Mobilier Transilvan şi Transilvania IT. Finanţarea acestui proiect este asigurată prin programul Urban Innovative Actions al Comisiei Europene. AGERPRES