“Suntem în 2017 şi nu s-a semnat niciun contract de finanţare europeană pentru infrastructură, în regiune”, avertizează preşedintele CJ Sălaj

Preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc, atrage atenţia asupra faptului că la nivelul regiunii Nord Vest nu a fost semnat, până în prezent, niciun contract cu finanţare europeană pentru infrastructură, ceea ce va duce la perioade de implementare a proiectelor foarte scurte, existând chiar riscul întreruperii finanţării.

Tiberiu Marc a precizat că instituţia pe care o conduce a pregătit patru proiecte aferente unor porţiuni de drumuri judeţene, pentru accesarea de fonduri europene, alături de un proiect pentru reabilitarea Castelului Beldy, dar că primele contracte ar putea fi semnate doar în acest an, deşi demersurile au fost începute cu mai mult de un an înainte, în principal din cauza contestaţiilor la licitaţiile publice.

Avem două tronsoane de drum care au trecut faza de licitaţie de lucrări, dar licitaţia nu s-a finalizat pentru că au fost contestaţii. Din păcate, această licitaţie a început cu aproape un an înainte. La fiecare lucrare au fost câte 13 ofertanţi, iar după ce s-a comunicat rezultatul, au început să se conteste între ei. Am parcurs deja o etapă de contestaţii şi suntem acum în faza, cred eu, finală, în aşa fel încât să putem adjudeca constructorul în următoarele trei luni. (…)În opinia mea, legislaţia pe achiziţii publice, în forma actuală, este mai greoaie şi mai complicată decât cea care a fost aplicabilă înainte. Am făcut modificări în intenţia de a îmbunătăţi şi am ajuns la concluzia că ne blocăm în proceduri care dau posibilitatea celor care doresc, să conteste să o facă“, a afirmat sursa citată.

Preşedintele CJ Sălaj a adăugat că întârzierile în accesarea problemelor pot cauza probleme în implementarea lor sau chiar întreruperea finanţării. “Pentru infrastructură, nu numai că nu s-a semnat niciun contract de finanţare din bani europeni, dar nici n-au fost evaluate din punct de vedere tehnico-economic proiectele depuse, pentru că nu au existat evaluatori. Achiziţia publică făcută de Agenţia de Dezvoltare Nord-Vest pentru evaluatori a fost şi ea blocată. (…) Există un risc major ca perioada rămasă de executat să fie din nou foarte scurtă. Perioada de programare a început în 2014, suntem aproape de sfârşitul trimestrului întâi în 2017 şi nu s-a semnat niciun contract de finanţare, la nivel de regiune. În 2018 există un termen de evaluare a contractelor. Spre deosebire de perioada de programare anterioară, există riscul ca pentru contractele care nu au şanse de finalizare, să se întrerupă finanţarea”, a subliniat Tiberiu Marc. AGERPRES