Strategia de dezvoltare locală a municipiului Oradea intră în dezbatere publică

bolojan ilie.jpgPrimarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, şi cei doi viceprimari, Ovidiu Mureşan şi Mircea Mălan, au prezentat marţi, în conferinţă de presă, portofoliul de proiecte pentru perioada 2014-2020, preconizate a se realiza în cadrul strategiei de dezvoltare locală a Oradiei Mari, municipiul plus comuna Sânmartin, cu cele două staţiuni, Băile Felix şi Băile 1 Mai.

Potrivit primarului, strategia de dezvoltare cuprinde cinci domenii majore de intervenţie: infrastructura, transportul, mediu, administraţie publică şi turism. Au fost selectate 19 proiecte majore de dezvoltare durabilă (din cele aproape 80 de propuneri discutate) şi concretizate în 44 de obiective. Strategia nu cuprinde, deocamdată, proiectele din domeniul social.

În aprecierea lui Ilie Bolojan, o valoare totală estimativă a acestora se ridică la suma de 200 de milioane de euro, majoritatea din fonduri europene.

Printre proiectele de infrastructură rutieră, primarul Bolojan a amintit câteva drumuri din oraş şi de legătură cu Băile Felix, tronsoane de centură, dar şi o centură metropolitană, precum şi transformarea zonei centrale în spaţiu pietonal, cu devierea circulaţiei rutiere în subteran. Primăria Oradea intenţionează să preia în administrare Halda de zgură a termocentralei dezafectate CET 2, pe 90 de hectare, pentru a o ecologiza cu fonduri europene acordate pentru situri industriale abandonate.
Un alt proiect important se referă la valorificarea turismului balnear în Oradea împreună cu comuna Sânmartin, conturând, prin proiecte precum Complexul Wellness Termal Nymphaea în Oradea şi Aquaparcul din Sânmartin, o ‘Capitală a turismului balnear’.

Strategia mai prevede continuarea reabilitării clădirilor istorice, dezvoltarea mediului de afaceri în patru parcuri industriale – unde se vor asigura utilităţi, extinderea reţelelor de apă, canal şi termie etc.
Strategia locală a fost reactualizată de Primăria Oradea şi Zona Metropolitană Oradea, fiind necesară pentru depunerea proiectelor de finanţare europeană. Documentul urmează să fie dezbătut în 21 ianuarie 2015, fiind postat până atunci pe site-ul primăriei. Va fi supus aprobării Consiliului Local la şedinţa din ianuarie sau februarie. Strategia locală de dezvoltare va constitui o bază pentru proiectele concrete ale viitoarele administraţii publice. AGERPRES