Staţie de epurare nouă, la Haţeg

epurare_hateg.jpgO nouă staţie de epurare a fost pusă în funcţiune în oraşul Haţeg, capacitatea de prelucrare a acesteia fiind de circa 3.000 de metri cubi de apă uzată pe zi, dublu faţă de necesarul actual al localităţii. Instalaţia este prevăzută cu o treaptă mecanică şi una biologică de epurare, iar fluxul tehnologic se desfăşoară sub coordonarea unui program de calculator.

“Staţia de epurare este cea mai modernă din judeţul Hunedoara, iar capacitatea sa a fost proiectată astfel încât să poată fi folosită şi de alte localităţi învecinate Haţegului. Gradul de epurare al apelor se ridică la 92-96%, iar folosirea celor două trepte de epurare elimină riscurile de poluare accidentală”, a declarat, vineri, primarul localităţii, Nicolae Timiş.

Valoarea investiţiei se ridică la circa 15 de milioane de lei, finanţarea fiind asigurată din fonduri ale Ministerului Mediului. Staţia de epurare poate prelucra apele menajere provenite din 20.000 de locuinţe, ceea ce permite folosirea acesteia şi pentru comunele Toteşti şi General Berthelot, situate în apropierea Haţegului. Practic, staţia poate funcţiona la parametri optimi chiar dacă Haţegul îşi va dubla numărul de locuitori, iar în oraş s-ar mai deschide câteva fabrici, a explicat edilul şef al localităţii.

Lucrările la staţia de epurare au început în anul 2010, în intervalul de timp care a trecut de atunci fiind realizate şi alte investiţii pentru reţeaua de canalizare şi de colectare a apelor pluviale. În acest sens au fost finalizate lucrările la 18 kilometri de reţea pentru canalizare menajeră şi 12 kilometri de reţea pentru apa pluvială. AGERPRES