Staţie de epurare modernizată în zona Eforie-Mangalia

rajac-constanta.jpgStartul oficial al lucrărilor de reabilitare şi modernizare a staţiei de epurare a apelor uzate de la Eforie Sud a fost dat luni, investiţia cu fonduri europene de 33 de milioane de euro ducând la asigurarea calităţii apei de îmbăiere a Mării Negre, în zona Eforie – Mangalia.

”Noul obiectiv va asigura epurarea apelor uzate pentru localităţile din zona Eforie – Mangalia. Astfel, la finalizarea lucrărilor, apele deversate în Marea Neagră vor fi de o calitate ireproşabilă, conform celor mai înalte standarde europene, iar plajele din zonă vor putea arbora steagurile care arată că apele de îmbăiere respectă toate normele de calitate”, a declarat directorul Regiei Autonome Judeţene de Apă (RAJA) Constanţa, Felix Stroe.

Prezent la deschiderea lucrărilor de reabilitare, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Cristinel Dragomir, a precizat că staţia de epurare de la Eforie Sud este cea mai mare investiţie făcută până în prezent în judeţ cu privire la infrastructura de apă şi canalizare. ”Vă amintesc inundaţiile care s-au produs pe raza comunei Tuzla. Cu această staţie, ele ar fi putut fi evitate. Sperăm ca de data aceasta constructorii să-şi facă datoria şi am toată încrederea că lucrările se vor derula în grafic. Este important pentru confortul locuitorilor judeţului Constanţa să avem o astfel de staţie de epurare, pentru că ea deserveşte o parte importantă a litoralului românesc”, a afirmat reprezentantul CJ.

Potrivit managerului şi asociatului firmei constructoare Beton & Rohrbau C.F. Thymian GmbH & Co. KG din Germania, Friedrich Thymian, prima linie a staţiei de epurare va intra în funcţiune anul viitor, înainte de începerea sezonului estival, iar lucrarea completă se va finaliza la începutul anului 2013. Staţia va colecta şi va trata apele uzate din localităţile Eforie Nord, Eforie Sud, Agigea, Techirghiol, Tuzla, Costineşti şi Schitu, fiind integrată în sistemul de canalizare existent.

Dimensionarea staţiei este prevăzută pentru o populaţie de 140.000 de persoane, la un debit maxim de 0,745 metri cubi/ secundă. Potrivit reprezentanţilor RAJA Constanţa, proiectele ”Reabilitarea staţiei de epurare ape uzate Eforie Sud” şi ”Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în regiunea Constanţa – Ialomiţa” sunt cele două componente ale proiectului european ”Extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată”, în valoare totală de aproximativ 271 milioane de euro, derulat de regia de apă. AGERPRES