Sorin Oprescu spune ca toate facturile de la Stadionul Lia Manoliu sunt platite

oprescu_sorin_.jpgPrimarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a verificat, pe 22 mai, stadiul lucrarilor de constructie la noul stadion national Lia Manoliu, prilej cu care a declarat ca toate facturile constructorului sunt platite.

El a spus ca ultima plata a fost efectuata chiar in aceasta zi, dar lucrarile sunt intarziate cu aproximativ 20 de saptamani. Potrivit edilului sef, din ianuarie si pana in prezent au fost efectuate lucrari in valoare de 13,8 milioane de lei, din care municipalitatea a achitat deja 10 milioane de lei.

Oprescu a aflat de la constructori, consortiul Max Poegl-Astaldi, ca pana la sfarsitul anului trebuie terminata structura. Primarul Capitalei a purtat discutii cu reprezentantul constructorului in privinta recuperarii intarzierilor si exista posibilitatea ca pe timp de vara si daca vremea permite sa se lucreze si noaptea. Intrebat daca municipalitatea a solicitat partea de bani din acest proiect care revine Executivului, primarul general a aratat ca pana in momentul in care nu vor fi cheltuiti banii Primariei pentru lucrarile Stadionului “Lia Manoliu”, nu pot fi ceruti bani de la Guvern. “Nu cer banii Guvernului, ci ii aduc aminte de partea sa de contributie in momentul in care municipalitatea va termina banii prevazuti in buget pentru aceasta lucrare”, a spus Oprescu.

Primarul Capitalei a mai aratat ca pana in prezent cele aproximativ 14 milioane de lei reprezinta o treime din suma totala prevazuta in bugetul pe 2009 pentru aceasta lucrare. Totodata, reprezentantii constructorului au precizat ca in urmatoarele doua saptamani va trebui luata o decizie in privinta acoperirii integrale a cheltuielilor privind stadionul, deoarece dupa acest termen nu se mai poate interveni in proiect.

Viceprimarul general al Capitalei, Mircea Raicu, a declarat, in context, ca lucrarile la stadion ar putea fi intarziate din cauza unor probleme tehnice si financiare. “Primarul general nu s-a hotarat daca vrea sau nu acoperis deasupra terenului si acest lucru este important pentru ca inseamna costuri in plus de 10 milioane lei si alte date tehnice decat cele stabilite pana acum. Primaria Capitalei a platit anul trecut 20 milioane lei pentru lucrari care nu erau inca definitivate, iar acum sunt lucrari executate si neplatite de 16 milioane lei.Pentru ca stadionul sa fie terminat in 2011, la termen, mai este nevoie de executia unor lucrari in valoare de 50 milioane lei”, a spus Raicu.

Mircea Raicu a atras atentia ca, pe 2009, municipalitatea a alocat pentru realizarea stadionului Lia Manoliu numai 10 milioane de lei, iar pentru diferenta de 40 milioane lei necesari, ii recomanda primarului general sa acceseze liniile de finantare bancare. El a mai spus ca, daca se lucreaza in ritmul actual, stadionul se poate finaliza in ianuarie 2011, daca nu, lucrurile “vor scapa de sub control”.

Stadionul Lia Manoliu a fost construit in anii 1952-1953, pentru a fi folosit in premiera cu ocazia Jocurilor Sportive ale Festivalului Mondial al Tineretului din vara anului 1953. Inlocuirea acestuia cu o Arena Nationala reprezinta o investitie de peste 411 milioane lei, fara TVA, finantarea executiei lucrarilor fiind suportata de Primaria Municipiului Bucuresti si Guvernul Romaniei. El va trebui sa gazduiasca in 2012 finala Cupei UEFA la Bucuresti. Stadionul National Arena va avea o clasificare de categoria I si o capacitate de 55.000 de locuri.

Proiectul noii arene are o valoare de 120 milioane de euro (fara TVA) si ar trebui sa fie finalizat in luna mai 2010. Noua structura a stadionului, dupa incheierea procesului de modernizare inceput in decembrie 2007, va include doua subsoluri – din care unul pentru vestiare, iar celalalt pentru presa -, loja pentru VIP-uri la etajul I, gradene pentru presa si spatii comerciale la etajul II, precum si gradene – balcon pentru cabinele crainicilor de la radio si televiziuni sau regii tehnice la etajul III.