Sistemul de iluminat public din Slatina va fi înlocuit cu unul cu LED-uri printr-un proiect de 22 milioane lei

Actualul sistem de iluminat public din municipiul Slatina va fi modernizat şi toate aparatele existente vor fi înlocuite cu unele noi, cu LED, printr-un proiect în valoare de peste 22 milioane de lei, al cărui contract de finanţare a fost semnat pe 18 aprilie de către primarul Emil Moţ şi directorul general al ADR Sud-Vest Oltenia, Marilena Bogheanu.

Potrivit Marilenei Bogheanu, prin implementarea acestui proiect se vor face economii de aproximativ 85% faţă de soluţiile clasice folosite în prezent, se va reabilita sistemul de iluminat public din Slatina pe o lungime de 16,5 kilometri, iar noul sistem ce se va monta este unul modern, ce va fi gestionat prin telegestiune (monitorizare, comandă şi transmisie de date de la distanţă).

“Prin acest proiect vom schimba absolut tot ce înseamnă iluminatul public, adică becurile cu filament, vom introduce tehnologia LED. Vom avea şi o gestionare inteligentă a acestei tehnologii, se numeşte telegestiune, tot ce înseamnă iluminatul public din Slatina va fi controlat la distanţă (…) vom salva o cantitate foarte mare de energie şi în acelaşi timp vom avea şi o reducere a emisiilor de carbon la jumătate. Valoarea totală a acestui proiect este 22.930.000 lei. Vom schimba 1.216 corpuri de iluminat (capetele de pe stâlpi) şi vom amplasa 96 de stâlpi noi, din metal, asta însemnând extinderea sistemului de iluminat”, a spus Emil Moţ

El a adăugat că municipiul Slatina a mai depus alte 11 proiecte pentru finanţare din fonduri europene, acestea vizând achiziţia de autobuze electrice, amenajarea a 46 staţii ecologice pentru transportul public, reabilitarea a două străzi, construcţia unei grădiniţe şi a unei creşe, reabilitarea Liceului Tehnologic Petre.S Aurelian, amenajarea unor piste de biciclete şi a unor staţii de încărcare rapidă pentru biciclete electrice.

Contractul pentru modernizarea sistemului de iluminat public este primul pentru care Primăria Slatina a semnat contractul de finanţare în exerciţiul financiar 2014 – 2010. Celelalte sunt în diferite faze de evaluare sau contractare. AGERPRES