Sibiul a intrat in plin proces de reconstructie

Sibiul se pregateste intens pentru anul 2007, cand va fi Capitala Culturala Europeana. In afara celor peste 300 de proiecte cultural-sportive, in orasul de pe Cibin se lucreaza intens la reabilitarea centrului istoric, a strazilor vechi, a principalelor artere noi si a podurilor.
Astfel, in Sibiu s-au deschis sau urmeaza a fi deschise santiere de lucru pentru reabilitarea strazilor din centrul istoric si nu numai. In Piata Mare, Piata Mica, Piata Huet, Podul Garii, lucrarile sunt in plin proces de desfasurare, iar municipalitatea sibiana intentioneaza inceperea lucrarilor de reabilitare la turnul Sfatului, strada Turnului, Pasajul Scarilor si la Zidul Cetatii.

Nu va fi uitata nici Zona Industriala Vest, unde se afla grupate cele mai importante fabrici din Sibiu si unde in aceste zile se desfasoara lucrari la amenajarea strazilor si a infrastructurii. La toamna va fi data in functiune, in aceasta zona, o noua fabrica, construita de o companie italiana, unde isi vor putea gasi locuri de munca in jur de 200 de persoane.

In Piata Mica a Sibiului, lucrarile se afla intr-un stadiu avansat, costurile pentru lucrarile de reabilitare si modernizare fiind de circa 15 miliarde de lei. In Piata Huet s-au terminat lucrarile la retelele de utilitati iar acum se desfasoara lucrari in vederea descarcarii de sarcina arheologica, dupa care vor incepe lucrarile pentru reabilitarea infrastructurii si a pavajului.

La inceputul lunii iulie se va inchide principala artera a orasului, strada Nicolae Balcescu, cea mai populata strada din Sibiu. Terasele de pe Corso, cum mai este numita strada Balcescu, vor fi demolate si se va deschide santierul, urmand sa inceapa lucrarile de reabilitare si modernizare. Se preconizeaza ca pana la iarna lucrarile de pe strada Balcescu sa fie finalizate. Alte 23 de strazi sunt in vizorul Primariei Municipiului Sibiu, care a primit, saptamana trecuta, o lista cu rezultatul expertizei de specialitate realizata de Search Corporation Bucuresti la comanda municipalitatii. Valoarea totala a lucrarilor la cele 23 de strazi se ridica la 700 de miliarde de lei.

Pentru acest proiect, Primaria Municipiului Sibiu a initiat negocierea cu BERD, a unui de imprumut de 15 milioane de euro, suma care va acoperi o parte din costuri. Pana la sfarsitul acestei luni, cand urmeaza semnarea contructului cu BERD, va continua expertiza pentru evaluarea costurilor pentru fiecare strada in parte. Tot din imprumutul de la BERD se va executa si reabilitarea iluminatului public in centrul istoric al orasului.