Sibiu: investitie de 5 milioane de euro intr-o zona de agrement de 18 hectare

Cinci bazine de inot, terenuri de sport, spatii de joaca pentru copii, camping, restaurante si magazine. Toate vor fi cuprinse intr-o zona de agrement de aproximativ 18 hectare, care va fi construita, incepand de anul viitor, in padurea Dumbrava din Sibiu.
Zona de agrement va fi construita intr-o poiana din interiorul Padurii Dumbrava. Terenul in suprafata de 18 hectare a fost scos din circuitul agricol si apartine, acum, municipalitatii sibiene. Terenul a apartinut armatei. Viitoare zona de agrement, in care va fi construit si un strand a gazudit fostul depozit de munitie al armatei.

“Terenul este de fapt o poiana, nu e padure. Zona este inglobata in Parcul National Dumbrava, dar nu face parte din el”, a explicat arhitectul Dorin Laschescu, seful Serviciul de Urbanism si Amenajarea Teritoriului din Primarie.

Potrivit acestuia, in prima etapa se va realiza Aqua Parc, o zona care va cuprinde o piscina, restaurant. Tot in prima faza vor fi construite si bazinele descoperite, in care se pot organiza cursuri de inot si chiar competitii. Un alt bazin va fi construit mai mult pentru cei care vor sa faca baie, decat pentru cei care vor sa inoate, dupa cum a argumentat Laschescu. Cateva restaurante, mici magazine, dar si birourile pentru Administratia Zonei vor avea prioritate in constructie, la fel ca si terenul de joaca pentru copii, camingul, amenajarea a aproximativ 620 de locuri de parcare, dar si cateva terenuri de sport, inclusiv amenajari pentru alpinism sau alte sporturi extreme.

Potrivit primarului Klaus Johannis, aceste investitii se ridica la aproximativ cinci milioane de euro, cheltuieli suportate de municipalitate. Primarul a declarat, luni, in cadrul unei dezbateri publice privind constructia zonei de agrement ca nu doreste incheierea unui parteneriat public privat si ca prefera ca investitia sa fie exclusiv a municipalitatii.

Potrivit documentatiei de urbanism PUZ, se are in vedere si constructia a doua bazine acoperite, dedicate tratamentului balner, insa aceste proiecte solicita majorarea investitiei.

Johannis a adaugat ca va evita constructia unui hotel in zona de agrement si considera ca sunt suficiente locurile de cazare din camping. “Am retineri sa dezvolt o zona hoteliera. Nu vreau sa devina o zona rezidentiala, ci una de agrement. O sa incercam sa evitam construirea de vile si vilisoare, pentru ca intentia nostra este de a avea o zona de agrement, cu verdeata, nu de a transforma poiana intr-o zona asfaltata”, spune primarul. Cu toate acestea, o parte din zona va fi asfaltata, pentru a permite accesul auto. Mai ales zona principala de acces, unde se vor amenaja locurile de parcare.

In ceea ce priveste sistemul de taxare a vizitatorilor, pentru accesul in zona de agrement, primarul a declarat ca inca aceste costuri nu au fost inca stabilite, dar, cu siguranta, vor fi adaptate sistemului european de taxare. Fie cu bilet de intrare de o zi, o saptamana, sau abonament. “Conceptul nostru nu e de a strange bani de pe urma acestei investitii, ci de a folosi acei bani pentru plata utilitatilor”, a spus Johannis.

Dupa aprobarea documentatiei de urbanism, urmeaza faza studiului de faezabilitate, care ar putea fi finalizata pana la sfarsitul acestui an. Licitatiile pentru proiectare si executie, dar si constructia propriu zisa vor demara din 2008.