Sedinta de constituire a Consiliului Local al sectorului 1 a fost suspendata, din lipsa de cvorum

Sedinta de constituire a Consiliului Local al sectorului 1, la care Andrei Chiliman urma sa depuna juramantul de investire ca primar de sector, a fost suspendata, pe 19 iunie, din lipsa de cvorum, dupa ce consilierii alesi ai PD-L au parasit sala, in urma unui conflict cu cei ai PNL si PSD.
Conflictul a izbucnit chiar la inceputul sedintei, cand trebuia stabilita componenta Comisiei de validare a mandatelor celor 27 de consilieri alesi. Dupa ce s-a stabilit ca aceasta comisie sa aiba trei membri, consilierii PD-L au cerut ca, intre acestia, sa fie si un reprezentant al lor. Grupurile de consilieri PSD si PNL au refuzat insa acest lucru, moment in care reprezentantii PD-L au parasit sala de sedinte.

La scrutinul din 1 iunie, PD-L a castigat 11 mandate de consilier local la sectorul 1, in vreme ce PSD si PNL – doar opt mandate fiecare, astfel ca sedinta a fost suspendata din lipsa de cvorum, fiind necesara prezenta a cel putin doua treimi dintre consilieri.

In aceste conditii, nu au mai fost validate mandatele consilierilor alesi, nu s-a mai constituit noul consiliu local si, implicit, primarul Andrei Chiliman nu a mai putut depune juramantul de investire in functie.

“Parerea mea este ca este o aratare de muschi, este un gest necivilizat la adresa locatarilor sectorului care asteapta nu circ in consiliu, ci asteapta sa vada solutii pentru ei, presedintele de sedinta care este tot de la partidul lor, nu a stiut sa conduca sedinta, nu s-a pregatit pentru sedinta, ori ca sa invoci dupa aia o chestiune procedurala mie mi se pare ca este anormal, oricum s-au suparat ca vacarul pe sat, cum se spune pe la noi”, a spus Andrei Chiliman.

Potrivit legii, dupa suspendarea sedintei de constituire a consiliului local, consilierii locali vor fi convocati, din nou, in termen de trei zile lucratoare. Asta inseamna ca viitoare sedinta ar urma sa aiba loc pe 24 iunie. Daca, dupa trei sedinte consecutive, consiliul local nu se va putea constitui din lipsa de cvorum, la cea de-a patra se va trece la declararea vacanta a locurilor consilierilor absenti, locuri care vor fi ocupate dupa organizarea de alegeri locale partiale.

Andrei Chiliman a fost ales primar al sectorului 1 in turul II de scrutin al alegerilor locale, desfasurat pe data de 15 iunie, cand, in calitate de candidat al PNL, l-a invins pe PD-L-istul Razvan Murgeanu.