Sectorul bugetar este luni in greva generala

greva.jpgReprezentantii sindicatelor din invatamant si ale functionarilor publici, sanatate, administratie, interne, cat si din administratia publica locala si centrala, finante, membri ai Aliantei bugetarilor, se afla astazi in greva generala.

Acestora li se alatura peste 500 de salariati ai Primariei Municipiului Bucuresti, constituiti in Sindicatul Forum din Administratia Publica, afiliat la Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie, membra a CNS “Cartel ALFA”, care protestaza intre orele 9,00 si 11,00.

Liderul Confederatiei Nationale “Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, sustinea, recent, ca in Bucuresti s-ar putea strange aproximativ 25.000 de oameni, iar la nivel local, in functie de federatiile sindicale ce se vor alatura FNSA, numarul protestatarilor ar putea ajunge la 5.000 – 6.000.

Conform protocolului de constituire, Alianta Bugetarilor are ca scop renegocierea Legii unitare de salarizare, care situeaza aceste categorii de personal in partea de jos a grilei salariale, stoparea disponibilizarilor de personal in sectorul bugetar si neacceptarea concediilor fortate fara plata.

Sindicatele din invatamant, membre ale FSLI “Spiru Haret”, au decis sa nu puna note in catalog pana nu va fi eliminat articolul 49 din Legea unitara a salarizarii pentru care si-a asumat raspunderea Guvernul si sa stranga semnaturi pentru greva generala incepand cu data de 16 octombrie.

Peste 750.000 de salariati din invatamant, sanatate si administratie publica si-au dat adeziunea pentru participarea la greva generala din data de 5 octombrie 2009, a declarat, duminica, pentru AGERPRES, Marius Nistor, presedinte executiv al FSLI Spiru Haret.

“Mesajul pe care vrem sa-l transmitem clasei politice este ca nu ne mai poate lua de prosti, nu ne mai poate manipula. In spatele Aliantei Bugetarilor nu sta nici o formatiune politica, asa cum se incearca sa se sugereze. Este o forma de solidarizare a sindicatelor din diferite confederatii sindicale pentru salvarea locurilor de munca, pentru o salarizare demna, direct proportionala cu calitatea, cantitatea si importanta muncii depuse. A sosit momentul ca toti cei 400.000 de salariati din ivatamant sa riposteze fata de niste politicieni care i-au mintit, inselat, au facut promisiuni electorale. Colegii mei nu-si mai pun speranta in actualii politicieni. Este vorba de 1,4 milioane de bugetari, votanti care ii pot sanctiona la vot. Exista salariati din domeniul privat care sunt duri la adresa bugetarilor. Le cerem acestora sa vada ca vin din familii mixte si le cerem solidaritate si unitate, pentru a le arata politicienilor ca, indiferent de incercarile lor de dezbinare intre cele doua categorii de salariati nu vor reusi”, a precizat Nistor.

In greva va fi si personalul din sistemul sanitar. Aici, se va asigura doar serviciul de urgenta medicala. “Am ascultat promisiunile primului ministru privind finantarea sistemului sanitar. Nu mai credem nimic, pana nu vedem banii in contul Ministerului Sanatatii si ai Casei Nationale de Asigurarii de Sanatate nu vom inceta actiunile de protest”, a afirmat Adrian Barea, presedinte executiv al Federatiei Sanitas.

Presedintele Camerei Federative a Medicilor, dr. Dan Peretianu,a anuntat, printr-un comunicat de presa, ca organizatia pe care o conduce nu a facut demersuri legale, conform legii conflictelor de munca, pentru a declansa greva in sistemul de sanatate. Ca atare, medicii, membri ai CFMR nu vor fi in greva pe 5 octombrie.

“Camera Federativa a Medicilor din Romania, in calitate de sindicat al medicilor din Romania, nu recomanda manifestari de protest extreme (greva) in aceasta perioada politica tulbure. Toate actiunile de acest fel pot fi interpretate, in contextul politic actual, drept actiuni de sprijin sau de non-sprijin electoral. Actiunile sindicale pe care CFMR le recomanda sunt cele care nu implica decizii politice, ci numai tehnice, cu impact strict asupra situatiei economice a membrilor si numai la nivel de unitate”, sustine Peretianu.

Conform liderilor sindicali, in politie si penitenciare, personalul din ordine si paza, circulatie, ordine publica va lucra cu o banderola pe brat iar restul se va afla in greva. Nu toti angajatii din administratia publica vor fi luni in greva. “Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie (FNSA), afiliata la CNS Cartel ALFA, organizeaza, luni, pichetarea prefecturilor din toata tara, intre orele 11.00-13.00”, sustine liderul sindical Valer Suciu.

Sindicalistii cer eliminarea din textul Legii-cadru a articolele care prevad diminuarea veniturilor salariatilor din sectorul bugetar, care fac referire la disponibilizarea salariatilor din acest sector, articole care, in opinia sindicalistilor, incalca principiile autonomiei locale si ale descentralizarii institutiilor publice.

Vor fi pichetate institutiile din urmatoarele judete: Arges, Arad, Bacau, Bihor, Botosani, Brasov, Cluj, Caras-Severin, Constanta, Covasna, Dambovita, Dolj, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iasi, Maramures, Mures, Neamt, Prahova, Satu-Mare, Suceava, Salaj, Teleorman, Tulcea, Timis si Vaslui.

Urmatoarea actiune de protest va avea loc pe data de 7 octombrie cand confederatiile sindicale reprezentative la nivel national vor organiza, in Bucuresti, un amplu miting de protest, in Piata Victoriei. Liderii sindicali estimeaza o participare de circa 30.000 de persoane. AGERPRES