Se alocă fonduri pentru dezvoltarea Aeroportului internaţional Baia Mare

aeroport baia mare.jpgConsilierii judeţeni au aprobat, luni, documentaţia tehnică pentru o investiţie de opt milioane de euro în modernizarea Aeroportului internaţional Baia Mare. Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Mircea Man, a declarat că investiţia urmează a fi efectuată dintr-o finanţare a Ministerului Transportului.

“Documentaţia de finanţare prevede prelungirea pistei de aterizare – decolare cu 300 de metri, astfel încât să devină compatibilă şi aeronavelor mediu curier ale companiilor româneşti şi străine. Investiţia face parte dintr-un proiect amplu de dezvoltare şi modernizare a aeroportului”, a spus Mircea Man.

Printre altele, proiectul vizează prelungirea pistei de la 1.800 de metri la 2.100 de metri, deşi ideal ar fi să ajungă la 2.500 de metri, însă, pe locul pe care ar trebui construită, prelungirea trece pârâul Băiţa care constituie un obstacol natural. Ministerul Transporturilor asigură, în prima fază, fondurile necesare doar pentru a prelungi calea de rulaj cu 300 de metri, iar în viitor este posibil ca investiţia să primească o altă finanţare.

La rândul său, directorul Aeroportului internaţional Baia Mare, Mihai Pătraşcu, a spus că, prin votul consilierilor judeţeni, se primeşte “undă verde” pentru un proiect de dezvoltare amplu, eligibil care situează aeroportul într-una dintre cele mai importante căi de comunicaţii judeţene. ‘Proiectul presupune pe de o parte cofinanţarea de 2% a unui proiect de extindere şi a suprafeţei de mişcare, respectiv pista, căile de rulare şi platforma, iar a doua parte este aprobarea indicatorilor tehnico-economici din acelaşi proiect, pentru care noi încercăm acum să aducem bani şi să îl dezvoltăm de anul viitor. E un proiect etapizat ce în final aşează aeroportul în rândul celor apte să deservească o mare categorie de zboruri”, a precizat Mihai Pătraşcu.

Aeroportul internaţional Baia Mare a deservit, timp de doi ani, zborurile companiilor Austrian Airlines şi Blue Air pe rute externe, însă piloţii au remarcat frecvent lungimea inadecvată a pistei şi au sugerat administraţiei aeroportuare necesitatea prelungirii acesteia. Între timp, cele două companii şi-au suspendat zborurilor din şi spre Baia Mare, doar compania naţională TAROM operând curse interne cu aeronave de tip ATR- 42. AGERPRES