Scrisoare de la Roşia Montană

Două organizaţii nonguvernamentale care susţin proiectul minier de la Roşia Montană, Pro Roşia Montană şi Pro Dreptatea, au dat publicitaţii o scrisoare deschisă în care acuză că, “în pragul disperării, opozanţii proiectului de la Roşia Montană au ajuns să denigreze public specialişti de renume ai instituţiilor Ministerului Culturii şi ai Academiei Române”.

Redăm în continuare conţinutul scrisorii deschise:

“Stimaţi membri ai Comisiei Naţionale de Arheologie,

Am aflat cu stupoare că Eugen David, preşedintele ONG Alburnus Maior, v-a adresat o scrisoare în care vă cere să nu acordaţi un nou aviz de descărcare de sarcină arheologică pentru Masivul Cârnic.

Considerăm că domnul Eugen David nu poate vorbi în calitate de specialist, iar scrisoarea semnată de el cu detaliile de rigoare arată clar faptul că altcineva stă în spatele acestui demers.

ONG-urile Pro Roşia Montană şi Pro Dreptatea reprezintă 90% din populaţia zonei. Nici noi nu suntem specialişti, dar am văzut lucrurile bune făcute de către compania Roşia Montană Gold Corporation în ceea ce priveşte patrimoniul nostru cultural. La Roşia Montană s-a văzut şi rodul muncii specialiştilor din cadrul celor mai prestigioase instituţii de profil din ţară: Muzeul Naţional de Istorie a României, Institutul Naţional al Monumentelor Istorice, Muzeul Naţional al Unirii Alba-Iulia, Institutul de Arheologie “Vasile Pârvan” Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca, Universitatea Babeş-Bolyai, etc. precum şi experţi de renume provenind din importante instituţii academice din Europa: Universitatea Le Mirail din Toulouse, Universitatea Tehnică din Munchen şi Centrul Naţional de Cercetare Ştiinţifică din Franţa.

Considerăm că aceia care vă cer să nu acordaţi un nou aviz de descărcare de sarcină arheologică pentru Masivul Cârnic ar trebui să se documenteze mai bine cu privire la situaţia Roşiei Montane. Poate dânşii nu ştiu că în anul 2001 a fost înfiinţat un program naţional de cercetare arheologică numit Alburnus Major, cel mai mare din Europa şi iniţiat de Ministerul Culturii şi Cultelor. Acest lucru dovedeşte că în 7 ani au fost efectuate cercetări intensive în domeniul arheologic. Pe baza acestor cercetări au fost identificate şi certificate 13 situri în arealul proiectului Roşia Montană. Deasemenea au rezultat 4 zone protejate noi, zone ce vor fi restaurate şi conservate in-situ de către compania Roşia Montană Gold Corporation.

În domeniul arhitecturii au fost identificate 41 de clădiri monument istoric, parte a patrimoniului naţional şi care vor fi restaurate tot de către Roşia Montană Gold Corporation. În acest sens s-a făcut deja primul pas prin restaurarea primei clădiri din zona protejată a Roşiei Montane – Casa 325 a fost transformată în Expoziţia de Istorie a Mineritului din Roşia Montană “Aurul Apusenilor”. Totodată, în urma cercetărilor arheologice făcute, au fost publicate 6 volume din seria monografică “Alburnus Maior” şi alte 14 volume vor apărea în anii viitori.

Mai mult, ONG Pro Dreptatea a implementat un program de întreţinere a clădirilor monument istoric din zona declarată protejată a comunei Roşia Montană, până în momentul în care acestea vor fi restaurate în totalitate.

Ne exprimăm nemulţumirea cu privire la grijile nefondate sau exagerate ale scepticilor care critică procedura conservării vestigiilor arheologice din Roşia Montană şi contestă moralitatea acestei proceduri. E uşor să acţionezi în necunoştinţă de cauză, transformând oamenii din această zonă minieră în experimente pentru unele persoane ce nu sunt implicate în dezvoltarea şi cunoaşterea problemelor socio-economice din zonele miniere.

Noi, cei din Roşia Montană nu am crezut niciodată că există demersuri care vor merge atât de departe pentru a împiedica o zonă tradiţională minieră să se dezvolte şi să existe aşa cum s-a dezvoltat în decursul a 2.000 de ani. Roşia Montană, vechiul Alburnus Major, s-a născut, s-a dezvoltat, a existat şi va exista datorită mineritului.

Suntem convinşi că patrimoniul de la Roşia Montană poate fi pus în valoare şi conservat doar cu bani mulţi, bani pe care statul român nu-şi permite să-i investească dar compania Roşia Montană Gold Corporation o poate face cu succes, şi a arătat acest lucru.

Toţi cei care se opun acestui proiect minier ne-au obişnuit cu vorbe goale însă nu au venit la Roşia Montană să investească niciun ban pentru patrimoniu, reabilitarea mediului sau crearea locurilor de muncă. În afara scrisorii trimise de domnul Eugen David, preşedintele ONG Alburnus Maior, cei care doresc stoparea proiectului minier în defavoarea localnicilor şi fără să le pese de patrimoniul cultural de la Roşia Montană, au ajuns atât de departe încât au lipit afişe în Cluj şi Bucureşti cu pozele specialiştilor care au lucrat la programul de cercetare Alburnus Maior şi mesaje cu atacuri la persoană împotriva membrilor Comisiei Naţionale de Arheologie. Este inadmisibil că într-o ţară europeană civilizată, se pot desfăşura astfel de acţiuni mafiote de intimidare şi considerăm că acest lucru este totodată o denigrare scandaloasă a Ministerului Culturii.

De aceea, stimaţi membri ai Comisiei Naţionale de Arheologie, vă cerem să puneţi capăt acestui război împotriva localnicilor din Roşia Montană şi implicit împotriva companiei Roşia Montană Gold Corporation, acordând votul dumneavoastră pentru descărcările de sarcină arheologică de care mai are nevoie compania pentru ca acest proiect minier să pornească şi să putem totodată investi bani în patrimoniul şi tradiţiile din zona. Starea de indecizie privind exloatarea zăcământului aurifer de la Roşia Montană nu vine deloc în ajutorul locuitorilor comunei şi îndepărtează orice şansă de dezvoltare a zonei.

Cu deosebită consideraţie,

ONG Pro Roşia Montană

ONG Pro Dreptatea”