Şase depozite neconforme de deşeuri din judeţul Braşov au depus cereri pentru închidere

Un număr de şase dintre cele şapte depozite neconforme de deşeuri au depus cereri de finanţare pentru închidere la Administraţia Fondului de Mediu, ultimul, cel din municipiul Braşov, având încă de reglementat situaţia juridică a terenului, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Imelda Toaso.

Potrivit acesteia, cererile de finanţare a trei dintre UAT-urile care deţin astfel de gropi de gunoi – Făgăraş, Săcele şi Râşnov – au fost aprobate luni, iar alte trei – Codlea, Victoria şi Zărneşti – sunt în procedură de evaluare. În ceea ce priveşte municipiul Braşov, acesta mai are timp până pe 30 august, când este deschis apelul, să depună cerere de finanţare, dacă va rezolva problemele legate de situaţia juridică a terenului.

Pe de altă parte, Toaso a anunţat că “s-a făcut un mare pas înainte” în ceea ce priveşte proiectul Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor, săptămâna trecută fiind semnat contractul pentru serviciile de consultanţă pe perioada de pregătire şi implementare a acestui proiect, finanţat din fonduri europene.

“Pentru aceste servicii, am derulat procedura de achiziţie în perioada decembrie 2017-august 2018, însă fiind o procedură contestată, a trebuit să aşteptăm sentinţa definitivă, care ne-a fost comunicată în data de 19 iunie. În acest moment, avem înregistrat pe rolul ÎCCJ o cerere de strămutare a dosarului (…) asupra căreia urmează să se pronunţe în noiembrie. Noi am considerat că nu se poate aştepta până în decembrie semnarea contractului pentru că riscam pierderea finanţării pe Programul Operaţional Infrastrucră Mare”, a explicat Toaso.

Ea a menţionat că, pentru a putea beneficia de finanţare pentru acest proiect în actuala perioadă de programare, CJ Braşov trebuie să depună cât mai repede cererea, astfel încât toate investiţiile să fie realizate până în 2023 inclusiv. “Din informaţiile pe care le avem, se pare că, în următoarea perioadă de programare, din 2021 încolo, nu vor mai exista finanţări pentru echipamente privind tratarea sau depozitarea deşeurilor, doar pentru partea de reciclare şi reutilizare, ori noi vom avea nevoie inclusiv de aceste echipamente şi atunci este obligatoriu să depunem proiectul în această perioadă de programare”, a precizat vicepreşedintele CJ Braşov. AGERPRES