Săptămâna Mobilităţii este marcată în peste 30 de oraşe prin promovarea mersului cu bicicleta şi a transportului public

biciclete.jpgSăptămâna Europeană a Mobilităţii, o campanie anuală privind transportul urban durabil, va fi marcată în peste 30 de oraşe din România prin acţiuni de promovare a mersului cu bicicleta şi transportului public.
Directorul general al Asociaţiei pentru Mobilitate Metropolitană, Ştefan Roşeanu, a precizat că în acest program sunt implicate oraşe ca Bucureşti, Sibiu, Braşov, Oradea, Iaşi şi Arad. “În Capitală vor fi diverse acţiuni pentru încurajarea mersului cu bicicletă, a mersului pe jos. În ceea ce priveşte transportul public, cei de la RATB şi Metrou aduc diverse mesaje care să arate apropierea transportului public de cetăţean. La metrou în fiecare seară timp de o oră, o oră şi jumătate, o să fie în difuzoarele din staţii muzică clasică, pentru a da un alt mesaj despre ce înseamnă relaţia dintre transport public şi cetăţean”, a declarat Ştefan Roşeanu.

El a precizat că în celelalte oraşe din ţară marea majoritate a acţiunilor sunt centrate pe încurajarea mersului cu bicicleta, sunt de asemenea “Zile ale porţilor deschise” la depouri sau autobaze de operatori de transport, sunt oferite călătorii gratuite, deci au loc diverse acţiuni de interacţionare dintre instituţii şi călători.

În opinia directorului general al Asociaţiei pentru Mobilitate Metropolitană, transportul public din Capitală ar trebui să se dezvolte. “Cu investiţii metroul începe să acopere din ce în ce mai mult din Bucureşti şi în ultimii ani s-a văzut că numărul de călători e în continuă creştere. În transportul de suprafaţă trebuie achiziţionate şi tramvaie noi, pentru a da o faţă nouă acestui mod de transport, în zona de autobuz vor trebui extinse şi de fapt utilizate optim benzile dedicate acestuia, deci unde să nu intre maşini mici care să blocheze traficul, astfel încât viteza de circulaţie să fie mult mai mare. Din păcate, ştim că există câteva benzi astfel desenate, dar automobiliştii le ignoră ca semnificaţie, de asemenea benzile de biciclişti trebuie să fie făcute de aşa natură încât să ofere utilitate”, a apreciat Roşeanu.

Peste 2.000 de oraşe mici şi mari sunt aşteptate să participe la cea de-a XII-a ediţie a Săptămânii Europene a Mobilităţii, o campanie anuală ce promovează transportul urban durabil. Ediţia de anul acesta se desfăşoară cu sloganul “Aer curat – E mişcarea ta!”. Campania atrage atenţia asupra impactului transportului asupra calităţii aerului din oraşe şi încurajează cetăţenii din întreaga Europă să-şi îmbunătăţească sănătatea şi starea de bine prin schimbarea comportamentului lor zilnic. AGERPRES