“Săgeata Verde” ar putea revitaliza proiectul Drumul Vinului din județul Arad

Primarul comunei arădene Ghioroc, Corneliu Popi-Morodan, a solicitat în cadrul unei dezbateri la Consiliul Județean repunerea în funcțiune, după un orar regulat, a Săgeții Verzi, pentru relansarea turismului pe Drumul Vinului, în Podgoria Aradului.

Despre Drumul Vinului, fără Săgeata Verde, nu are rost să discutăm. Există șase osii, există câteva garnituri în stare bună, să le recondiționăm și să le introducem în circuitul turistic! În Podgorie trebuie ajuns cu acest tren! Unul dintre primele trenuri electrice din Europa și al optulea din lume a fost Arad-Ghioroc”, a declarat primarul de la Ghioroc.

Un impediment în realizarea acestui obiectiv îl reprezintă faptul că ultima reabilitare a Săgeții Verzi s-a realizat în anul 1995, de aceea vagoanele prezintă riscuri majore – și de defecțiune și pentru siguranța traficului. O altă problemă o reprezintă calea de rulare inadecvată pentru Săgeata Verde, neîntabulată, iar pentru o investiție este necesară reglementarea regimului ei juridic.

Este o presiune publică mare pentru repunerea în funcțiune a Săgeții Verzi. Și eu îmi doresc să o văd pe linie și le cer celor de la Compania de Transport Public să facă toate demersurile pentru asta! La toate întâlnirile pe care le-am avut pe strategia de dezvoltare turistică a județului, alături de Cetatea Aradului, Săgeata Verde este indicată ca principalul element care sporește gradul de atracție a județului. Am fost informat că avem trei vagoane reabilitate, dar starea lor tehnică lasă de dorit. Vom merge la Ghioroc cu conducerea Companiei de Transport Public, căutăm o rezolvare, nu scuze”, a precizat președintele Consiliului Județean, Iustin Cionca. Consiliul Județean solicită Companiei de Transport Public (CTP) o estimare de preț în vederea aducerii în condiții optime a Săgeții Verzi.

Conducerea CTP a depus la Consiliul Județean un memoriu tehnic referitor la Muzeul Tramvaiului de la Ghioroc, pentru ca și acest obiectiv să fie inclus printre atracțiile de pe Drumul Vinului. Necesarul intră în analiza corpului de specialiști al Consiliului Județean.