Rovana Plumb a semnat demararea unui proiect de peste 56 milioane de euro cu autorităţile din Iaşi

plumb_adomnitei1.jpgMinistrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb şi reprezentanţii autorităţilor locale au semnat, joi, în Sala Verde a Consiliului Judeţean Iaşi, contractul de finanţare pentru proiectul “Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Iaşi”. După ce în prealabil a vizitat groapa ecologică din localitatea Ţuţora, ministrul Rovana Plumb, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, în prezenţa primarului Gheorghe Nichita, au semnat un acord de finanţare a proiectului “Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Iaşi”.

“Cred că parteneriatul pe care îl avem noi, Guvernul, cu autorităţile locale este un semn al unui mod în care tot ceea ce înseamnă USL are ca obiective de realizat tot ceea ce este în sprijinul cetăţenilor. Eu vreau să mulţumesc atât preşedintelui Adomniţei, cât şi domnului primar Nichita, iniţiatorul proiectului pe care noi îl continuăm. Vă asigur de tot sprijinul nostru profesional şi tehnic astfel ca judeţul Iaşi să poată să absoarbă cât mai mulţi bani europeni în beneficiul cetăţenilor”, a spus ministrul Rovana Plumb.

Conform acesteia, judeţul Iaşi are prin POS Mediu 400 milioane de euro necesar de investiţii, fonduri alocate prin contracte semnate, inclusiv cel de astăzi. “Din momentul în care România a aderat la Uniunea Europeană, în perioada 2007-2012 Iaşiul a derulat şi primit POS Mediu doar 30 milioane de euro, iar din mai 2012 şi până acum Iaşiul a primit 100 de milioane de lei. Iată că prin parteneriatul Guvern – autorităţi locale banii europeni sunt puşi la lucru în beneficiul cetăţenilor, investiţiile continuă, se asigură locuri de muncă, dar şi un mediu curat şi sănătos pentru cetăţenii care sunt beneficiarii proiectului”, a declarat Rovana Plumb.

Proiectul a fost demarat iniţial de Primăria Municipiului Iaşi, în 2006, cu fonduri guvernamentale. După aderarea României la Uniunea Europeană, Iaşiul a trebuit să îndeplinească unele criterii şi să respecte legislaţia comunitară privind managementul deşeurilor astfel încât din 2010 proiectul a fost preluat şi dezvoltat de Consiliul Judeţean Iaşi.
Valoarea totală a Proiectului ‘Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Iaşi’ este de 56.094.793 euro (fără TVA), din care: valoare eligibilă POS Mediu: 50.577.479 euro, reprezentând: finanţare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională 42.232.195 euro; finanţare nerambursabilă de la bugetul de stat 7.839.509 euro; contribuţia financiară de la bugetele locale – 505.775 euro.

Proiectul va cuprinde toate măsurile necesare privind colectarea, colectarea separată, transportul, transferul şi tratarea, cu elemente de reciclare, tratare mecanico-biologică şi compostare, precum şi depozitare a deşeurilor.

În conformitate cu angajamentele asumate prin Tratatul de Aderare şi respectând legislaţia comunitară în vigoare, proiectul va face posibilă atingerea următoarelor performanţe: rată de colectare a deşeurilor mixte de 100% pentru populaţia urbană şi rurală, faţă de 98%, respectiv 45% în 2009; reducerea cantităţii de deşeuri biodegradabile depozitate în 2016 la 35% din cantitatea totală generată în anul 1995, datorită sistemelor de colectare selectivă pentru întreaga populaţie a judeţului, promovarea compostării individuale şi construcţia de facilităţi de tratare a deşeurilor biodegradabile (staţie de tratare mecano-biologică); şi colectare selectivă a deşeurilor din ambalaje pentru 100% din populaţia urbană şi rurală, asigurând astfel, până în 2013. AGERPRES