Robert Negoiţă: De la 1 mai fiecare leuţ cheltuit de Primărie şi subordonatele sale va fi postat pe site

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a declarat că de la 1 mai toate contractele, plăţile şi facturile vor fi afişate pe site-urile Primăriei sectorului 3 şi ale instituţiilor subordonate.

“În şedinţa de Consiliu local s-a întâmplat o chestiune în premieră pentru tot ce înseamnă instituţii publice din România. Pentru prima dată în România, o instituţie publică îşi asumă transparenţă totală. Ieri am adoptat o hotărâre în Consiliu, la iniţiativa mea, conform căreia orice plată care e făcută fără ca documentaţia să fie postată în mod transparent pe site este plată nelegală. Începând cu 1 mai, dată în care intră în vigoare această hotărâre, orice leuţ cheltuit de Primăria sectorului 3 şi de subordonate în integralitatea lor va fi postat, va fi transparenţă în proporţie de 100%”, a spus Negoiţă, în cadrul unei conferinţe de presă.

El a menţionat ca va fi obligatoriu să se posteze facturile şi contractele aferente în cazul oricărei achiziţii.

“Dacă cineva îndrăzneşte să facă vreo plată fară să aibă aceste documente postate în mod transparent, acele plăţi sunt nelegale şi trebuie să le suporte din buzunarul propriu”, a spus Negoiţă.

El a precizat că s-a acordat termenul de 1 mai pentru că trebuie reglementat corect. “Intenţia mea e să transparentizez tot (…) Avem totuşi o legislaţie care reglementează datele cu caracter personal şi avem de lucrat destul de mult, pentru că normele şi directivele europene (…) sunt foarte stricte şi amenzile foarte mari. Trebuia să pregătim corect, adică transparenţă da, dar cu respectarea tuturor regulilor în vigoare, iar la asta avem de lucrat, că de asta am dat şi un termen de aplicabilitate peste o lună, astfel încât să putem să pregătim aceste lucruri, să avem în mod clar un ghid sau un nomenclator de la Juridic care să ne spună ce putem posta”, a declarat edilul.

El a afirmat că Primăria Sectorului 3 este cea mai informatizată instituţie din România. “E un demers pe care-l vom continua, astfel încât să beneficiem de tehnologie de ultimă generaţie (…) eliberăm deja de ceva timp certificatul de urbanism online, dar nu doar atât, facem demersuri ca să fie şi util. Nu am ajuns încă să aibă şi utilitate (…) noi îl eliberăm online, dar cetăţeanul nu are ce face cu el online, pentru că încă sunt instituţii în această ţară care funcţionează la nivel de Ev Mediu, ca de exemplu la ISC, la Agenţia de Mediu şi celelalte zone de unde au nevoie de avize trebuie să depună copie după un certificat tipărit, semnat olograf şi cu ştampilă. După ce le eliberăm certificat de urbanism online, cu semnătură electronică, dânşii vin să ne spună că nu le e de folos din cauza acestor instituţii care au rămas încremenite în trecutul îndepărtat”, a declarat Negoiţă. AGERPRES