Riscurile întârzierilor în derularea programelor de management al deşeurilor, prezentate responsabililor administraţiilor din trei judeţe ale Moldovei

România se confruntă cu o problemă în ceea ce priveşte managementul deşeurilor şi al apelor reziduale, a declarat, la Suceava, secretarul de stat din Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Nicolae Tudose, în cadrul unei conferinţe regionale la care au participat reprezentanţi ai administraţiei din judeţele Suceava, Iaşi şi Botoşani.

Conferinţa este prima dintr-o serie de zece astfel de evenimente regionale, programate în cadrul proiectului “Dezvoltarea capacităţii administrative a Ministerului Mediului de a implementa politica în domeniul managementului deşeurilor şi al siturilor contaminate”.

“A sosit termenul scadent de la intrarea în Uniunea Europeană. Ne-am asumat anumite condiţionalităţi, dar din păcate nu le-am îndeplinit. Pe partea de deşeuri, România este pusă în întârziere de către Curtea Europeană de Justiţie pe un număr de depozite de deşeuri, pentru că nu au fost închise conform termenelor asumate. Trebuie să conştientizăm valoarea pecuniară pe care România ar fi în măsură să o plătească, dacă nu îşi îndeplineşte această condiţionalitate”, a spus Tudose.

Potrivit lui Tudose, pentru o situaţie asemănătoare, Italia a fost amendată cu o sumă forfetară de aproximativ 40 de milioane de euro şi penalităţi de 42 de milioane de euro, pentru depozite de deşeuri periculoase neînchise şi pentru depozite de deşeuri municipale.

“Nu-i de joacă. În 2012 a început faza de punere în întârziere, iar în 2017 am fost acţionaţi în instanţă pentru un număr de 68 de deşeuri. În momentul de faţă mai avem 15 depozite neînchise. În continuare avem o mare problemă şi dacă nu ştim să gestionăm activitatea viitoare riscăm să plătim amenzi”, a spus Tudose.

Obiectivul conferinţei ce s-a desfăşurat la Universitatea ”Ştefan cel Mare” Suceava a fost conştientizarea şi informarea participanţilor cu privire la obiectivele, ţintele şi măsurile propuse prin Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor, participanţilor din judeţele Iaşi, Botoşani şi Suceava fiindu-le prezentate ghidurile de bune practici în domeniul gestionării deşeurilor.

Proiectul “Dezvoltarea capacităţii administrative a Ministerului Mediului de a implementa politica în domeniul managementului deşeurilor şi al siturilor contaminate” este cofinanţat din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă (POCA) 2014 – 2020, Axa prioritară: Administraţie publică şi sistem judiciar eficiente, cu o durată de implementare de 30 de luni şi un buget de peste 16 milioane de lei. AGERPRES