Revenirea curselor RATB in Ilfov se amana

Autobuzele regiei bucurestene de transport vor reveni pe cele 68 de trasee in Ilfov, insa din luna martie si numai dupa ce autoritatile judetului vor gasi 236 de miliarde de lei vechi, pentru a acoperi diferenta de subventie, a anuntat primarul Capitalei, Adriean Videanu (foto).
Edilul general s-a intalnit cu o delegatie formata din reprezentanti ai Consiliului Judetean Ilfov, prefectul judetului si mai multi primari din localitati limitrofe Bucurestiului, pentru a stabili conditiile in care RATB isi va relua treseele in Ilfov.

“Avem cadrul legal pentru a putea incheia acel protocol intre municipalitate si autoritatile din Ilfov, pentru a crea premisele reluarii transportului RATB in Ilfov. Am clarificat unele aspecte privind numarul de trasee, iar opinia unanima a fost pentru mentinerea tuturor celor care au existat. Le-am atras insa atentia ca transportul in comun este un serviciu subventionat si atunci va trebui sa gasim formule comune pentru a sprijini desfasurarea acestui serviciu pe teritoriul judetului Ilfov”, a precizat Videanu.

Potrivit edilului Capitalei, autoritatile din Ilfov ar trebui sa aloce 236 de miliarde de lei vechi pentru subventionarea transportului in comun. “Diferenta de subventie calculata de RATB este de 236 de miliarde de lei, suma care ar reveni autoritatilor din Ilfov”, a mai spus Videanu.

Primarul general a mentionat ca pe cele 68 de trasee din Ilfov vor circula 197 de autobuze, adica aproape 20% din parcul auto de care dispune RATB. “Eu cred ca in doua saptamani vom putea relua traseele in Ilfov, bineinteles, dupa ce vom pune pe hartie toate detaliile”, a mai spus Videanu.

Guvernul a aprobat reluarea curselor regiei de transport public Bucuresti pe traseele preorasenesti din judetul Ilfov, printr-o ordonanta de urgenta care a intrat in vigoare pe 16 februarie, data la care a fost publicata in Monitorul Oficial. Costurile de functionare a curselor curselor de pe cele 68 de trasee vor fi impartite intre Consiliul General al Municipiului Bucuresti si Consiliul Judetean Ilfov, pe baza unui protocol care urmeaza sa fie incheiat intre cele doua institutii.

Liniile de transport in comun care faceau legatura intre Bucuresti si localitatile limitrofe din Ilfov au fost desfiintate pe 8 iulie 2005. Timp de aproape jumatate de an, peste 160.000 de locuitori ai judetului au fost nevoiti sa utilizeze alternative de transport oferite de operatorii privati. Pretul unei calatorii din Ilfov pana in Bucuresti s-a dublat, operatorii privati nefiind subventionati de la bugetul de stat sau local pentru acest serviciu.