RATB va reveni pe traseele din Ilfov

Guvernul a aprobat reluarea curselor Regiei Autonome de Transport Bucuresti pe traseele preorasenesti din judetul Ilfov, printr-o ordonanta de urgenta care va intra in vigoare la data la care va fi publicata in Monitorul Oficial.
Costurile de functionare a curselor curselor de pe cele 68 de trasee vor fi impartite intre Consiliul General al Municipiului Bucuresti si Consiliul Judetean Ilfov, pe baza unui protocol care urmeaza sa fie incheiat intre cele doua institutii.

Decizia de retragere a autobuzelor de pe trasee a fost luata de Consiliul General al Municipiului Bucuresti la jumatatea lunii iulie a anului trecut. Hotararea a fost criticata de autoritatile locale din Ilfov, care au aratat ca aduce mari deservicii celor care locuiesc in asezarile din jurul Capitalei. Mai bine de jumatate de an, aproximativ 160.000 de ilfoveni au fost nevoiti sa caute alternative de transport, din cauza costurilor prea mari percepute de operatorii privati. Pretul unei calatorii din Ilfov pana in Bucuresti s-a dublat, operatorii privatii nefiind subventionati de la bugetul de stat sau local pentru acest serviciu.

Desfiintarea liniei RATB – care asigura deplasarea a aproximativ 2.000 de salariati pe Platforma de Fizica Magurele – a starnit protestul cercetatorilor. Afectati de decizia municipalitatii au fost si studentii Facultatii de Fizica a Universitatii Bucuresti, care nu beneficiaza de nici o facilitate din partea operatorilor privati, dar si cadrele didactice care, la sfarsitul lunii octombrie a anului trecut, au protestat in Piata Victoriei.

La sfarsitul lunii ianuarie, mai multi locuitori ai orasului Popesti-Leordeni au blocat timp de mai multe ore soseaua care face legatura cu Capitala, cerand revenirea de urgenta a autobuzelor pe trasee. Initial, reprezentantii municipali si cei ai autoritatilor judetului Ilfov au propus introducerea unui amendament in proiectul de lege privind transportul public interjudetean, document aflat la Parlament, care ar fi permis asocierea intre Consiliul General al Municipiului Bucuresti si Consiliul Judetean Ilfov.