Radu Mazăre:”O voi pârî pe Udrea premierului Boc şi Comisiei Europene pentru că nu ne aprobă proiectele europene”

mazare_radu_.jpgPrimarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, a declarat, joi, că o va reclama pe Elena Udrea premierului Emil Boc şi Comisiei Europene pentru că aceasta, în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale, nu avizează proiectele propuse de municipalitate pentru a fi realizate cu fonduri europene.

”Eu mai aştept puţin, trei săptămâni, şi o s-o pârăsc pe tanti Nuţi atât primului-ministru, cât şi Comisiei Europene, pentru că mai avem proiecte care sunt depuse, asemenea celui cu parcarea, toate gata… avize… licitaţii… tot ce trebuie, până la autorizaţie de construcţie, dar care zac la minister. (…) După ce o pârăsc, probabil că va lua viteză. Nu ştiu dacă de la Boc, dar de la Comisia Europeană sigur. (…) Nu-mi aprobă proiectele ca să poată spune ea că eu nu depun proiecte europene”, a declarat primarul Constanţei.

Mazăre a vizitat joi zona în care au început lucrările de construcţie a unei parcări supraetajate, lângă Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, proiect ce va fi realizat cu fonduri europene în valoare de circa 4 milioane de euro. ”Este prima lucrare majoră cu bani europeni, în Constanţa”, a spus Mazăre, adăugând că ceea ce nu-i place la acest proiect este că administraţia locală ”a trebuit să stea şase luni cu el depus la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului până când a fost aprobat”.

Primarul a susţinut că şi alte proiecte ”zac” la minister pentru a fi avizate, printre care cel referitor la ”extinderea şi lărgirea drumului Mamaia – Năvodari la patru benzi, care este depus pentru a fi aprobat din iunie” sau cel al ”reabilitării falezei Cazinoului din Constanţa care zace de trei luni pentru aprobare”, existând însă şi proiect depus de anul trecut care nu a fost încă aprobat.

Edilul spune că municipalitatea aşteaptă mult timp aprobarea, în condiţiile în care proiectele de la Constanţa sunt mai întâi ”puricate cu acul” de reprezentanţii MDRT, dar că cei de la minister pretind că ”nu au evaluatori pe partea tehnică pentru proiectele europene pe Axa 1 din POR”.

În aprilie 2011, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, şi primarul Constanţei, Radu Mazăre, în prezenţa premierului Emil Boc, au semnat, la Constanţa, un contract de finanţare pentru un proiect de aproape 17 milioane de lei referitor la construirea unei parcări supraetajate în apropierea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţe Constanţa, proiect european finanţat prin Programul Operaţional Regional (POR).

Proiectul ”Parcare verde” trebuie finalizat în 17 luni şi prevede construirea unei parcări supraetajate, parter plus trei etaje, cu o capacitate de 265 de locuri, investiţie care va crea 15 noi locuri de muncă permanentă, urmărindu-se totodată, potrivit Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), ”introducerea conceptului de clădire verde în spaţiul public urban”.

Proiectul respectiv este unul dintre cele 38 de contracte incluse în Planul Integrat de Dezvoltare (PID) al municipiului Constanţa, depuse spre finanţare în cadrul POR, ”PID care îşi propune să facă din municipiul Constanţa un centru multifuncţional competitiv al României şi principalul polarizator economic în regiunea Mării Negre, avându-se în vedere, totodată, dezvoltarea durabilă a întregii zone şi reducerea discrepanţelor actuale de dezvoltare dintre cele 14 localităţi care compun polul de creştere”, conform MDRT.

Dintre cele 38 de proiecte propuse spre finanţare prin Axa 1 a Programului Operaţional Regional, 22 sunt proiecte de reabilitare şi dezvoltare a infrastructurii urbane, trei de dezvoltare durabilă a mediului de afaceri, iar 13 proiecte au drept obiectiv reabilitarea şi dezvoltarea infrastructurii sociale. Astfel, potrivit MDRT, municipiului Constanţa, desemnat pol de creştere prin hotărâre guvernamentală, i s-a alocat suma de 90,32 milioane de euro, bani pe care îi va putea accesa prin depunerea de proiecte eligibile. AGERPRES