Radu Mazăre vrea să colaboreze cu Portul Rotterdam după ce acţiunile Portului Constanţa vor trece la administraţia locală

mazare_radu_.jpgPrimarul Constanţei, Radu Mazăre, i-a transmis primarului oraşului Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, aflat în vizită oficială, că vrea o strânsă colaborare între administraţiile celor două oraşe port după ce acţiunile Portului Constanţa vor fi transferate la autoritatea locală.

“Experienţa şi maniera în care funcţionează Portul Rotterdam pentru noi este un exemplu de viitor. Eu am discutat mai amănunţit cu domnul primar ce înseamnă colaborarea dintre Rotterdam şi Oman. Înseamnă creşterea traficului, a veniturilor şi a locurilor de muncă. (…) I-am şi spus că, după ce vom reuşi să realizăm acest transfer de acţiuni la administraţia locală, vreau o colaborare strânsă cu Portul Rotterdam pentru că va fi în beneficiul amândurora”, a declarat Radu Mazăre, într-o conferinţă de presă la care au participat şi membri unei delegaţii olandeze condusă de primarul Rotterdam-ului, Ahmed Aboutaleb.

Mazăre i-a explicat omologului său olandez că deţinerea pachetului majoritar de acţiuni ale Portului Constanţa de către administraţia locală este “un element în plus de siguranţă şi stabilitate”.
“Spun asta pentru că, dacă stau să mă gândesc, eu sunt primar de 13 ani, timp în care cred că s-au schimbat 15-20 de miniştri la Ministerul Transporturilor”, a afirmat edilul Constanţei.
Acesta a menţionat că este “mai mult decât binevenită” colaborarea între primăriile Constanţa şi Rotterdam, în condiţiile în care rezultatul va fi creşterea traficului de mărfuri şi a profitului Portului Constanţa.

Primarul oraşului Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, a afirmat că nu este în măsură să aprecieze “în mâinile cui ar trebui să stea Portul Constanţa”, explicând însă cum “funcţionează lucrurile” la Rotterdam. Potrivit oficialului olandez, oraşul port Rotterdam are o populaţie de 600.000 de locuitori, iar administraţia locală deţine 70% din acţiunile portului începând cu 2004, an în care 30% din totalul respectivelor acţiuni au fost transferate de la primărie la guvern, atunci când statul a dorit să investească în extinderea şi modernizarea Portului.

Anual, conform edilului olandez, Primăria Rotterdam încasează un profit de 50-60 milioane de euro din activităţile portuare, Portul Rotterdam fiind condus de un consiliu director constituit din profesionişti, fără implicare politică.

Referitor la colaborarea între primăriile Constanţa şi Rotterdam, primarul Aboutaleb a menţionat că este interesat ca oraşul port Rotterdam să fie conectat cu multe oraşe din lume, portuare sau cu alte valenţe economice. “Am învăţat de la oameni de ştiinţă că, concurenţa este bună, dar colaborarea este şi mai bună. (…) Lumea este construită pe colaborare”, a spus Ahmed Aboutaleb, susţinând că, în cazul Constanţei, exclude concurenţa din cauza distanţei mari de 4.000 de kilometri dintre cele două oraşe port Constanţa şi Rotterdam.

O delegaţie olandeză formată din oficialităţi ale oraşului Rotterdam, însoţită de ambasadorul Olandei în România – Matthijs van Bonzel, a efectuat o vizită la Constanţa cu scopul cunoaşterii zonei, a potenţialul său economic, dar şi a necesităţilor şi disponibilităţilor în domeniul investiţiilor inclusiv în Portul Constanţa. AGERPRES