Protocol de colaborare semnat cu Departamentul Haute-Saone

Presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Molot, si vicepresedinta Consiliului General al Departamentului Haute-Saône din Franta, Jöelle Laure-Libersa, au semnat, marti, un protocol de colaborare, dupa doi ani in care reprezentantii celor doua administratii regionale au avut mai multe schimburi de experienta pe linia asocierilor intercomunale, ca forma de atragere a fondurilor europene structurale in vederea dezvoltarii comunitatilor din mediul rural.

”Asocierea intercomunala in cazul unor zone preponderent rurale este foarte importanta pentru ca permite o planificare mai buna a amenajarii teritoriului. In acest fel pot fi atrase fonduri structurale menite sa imbunatateasca infrastructura din comunele asociate, iar proiectele sa corespunda asteptarilor populatiei”, a declarat Jöelle Laure-Libersa, vicepresedinta a Consiliului General Haute-Saône.

Experienta asocierilor intercomunale, prezentata autoritatilor locale din Hunedoara de catre partenerii francezi, a avut efecte favorabile in mai multe zone ale judetului. De la debutul acestui schimb de experienta, in anul 2007, in judetul Hunedoara s-au format 14 asocieri intre comune. Acest lucru a permis câstigarea unor proiecte cu finantari nerambursabile europene, la care au participat mai multe administratii locale din mediul rural.


”Prin Programul Operational Regional au fost obtinute finantari nerambursabile, in medie de câte 2,5 milioane de euro, pentru realizarea unor lucrari ce au vizat construirea unor retele de alimentari cu apa, canalizare sau modernizari de drumuri. Acest fapt a dus la imbunatatirea conditiilor de trai in comunele ce au ales sa se asocieze, a afirmat, la rândul sau, presedintele CJ Hunedoara, Mircea Molot.


Delegatia franceza din Departamentul Haute-Saone va ramâne in judetul Hunedoara timp de trei zile, interval in care vor fi organizate vizite de lucru in zonele Brad si Hateg, dar si un simpozion pe tema responsabilitatilor care le revin agentilor de dezvoltare locali in amenajarea si studiul teritoriului. Departamentul Haute-Saone, cu orasul de resedinta Vesoul, este situat in estul Frantei si face parte din Regiunea Franche-Compte, care are capitala la Besancon. Departamentul are o populatie de aproximativ 230.000 de locuitori si are ca diviziuni administrative doua arondismente, 32 de cantoane si 545 de comune. AGERPRES