Protest solidar al primarilor din sudul litoralului faţă de închiderea podului rutier de la Agigea

bola_eugen.jpgPrimarii localităţilor urbane şi rurale din sudul judeţului Constanţa au depus, marţi, un memoriu comun la prefectură pentru a fi transmis prim-ministrului Victor Ponta, în care îşi arată dezacordul faţă de decizia unilaterală adoptată de autorităţi de a suspenda, de la 1 octombrie, timp de cel puţin 60 de zile, circulaţia pe DN 39, peste podul rutier şi pietonal ce traversează Canalul Dunăre Marea Neagră, în localitatea Agigea.

Prefectul Eugen Bola a declarat că în cursul zilei de luni a avut loc o nouă reuniune cu participarea primarilor localităţilor afectate de tranzitul podului de la Agigea şi cu reprezentanţii companiilor de transport, discuţiile evidenţiind efectele sociale şi economice generate de o posibilă întrerupere a circulaţiei rutiere între nordul şi sudul judeţului Constanţa pe DN39.

‘În cursul şedinţei s-au conturat câteva propuneri alternative din partea primarilor, la închiderea traficului pe pod, una dintre soluţii fiind ca circulaţia să se desfăşoare alternativ pe câte-un sens de mers. O altă variantă ar fi ca reparaţiile ce trebuie efectuate la pod să fie amânate cu şase luni, termen în care va fi finalizată construcţia noului pod peste Canalul Dunăre Marea Neagră, prin Portul Constanţa Sud-Agigea şi care este conectat şi la autostradă’ – a precizat Bola.

La rândul său, primarul staţiunii balneare Techirghiol, Adrian Stan, a declarat pentru AGERPRES că singura concluzie cu care s-a părăsit sala de şedinţe, de la prefectură, a fost că ideea suspendării traficului rutier şi pietonal peste podul de la Agigea, în lipsa unei alternative viabile şi fezabile economic, nu este o soluţie demnă de luat în serios. ‘Trebuie găsite variante reale la această suspendare şi a traficului rutier, de către cei care propun soluţia şi apoi să ni se comunice şi nouă, să fim consultaţi, să consultăm la rândul nostru cetăţenii, nu aşa dintr-o azvârlitură de condei să dispui arest în localităţile de domiciliu pentru câteva sute de mii de oameni. De la noi din oraş peste 1000 de cetăţeni fac naveta zilnic la Constanţa, la muncă. În plus, avem în derulare cinci proiecte edilitare şi urbanistice cu fonduri europene, în faze avansate de execuţie. Dacă s-ar devia traseul, constructorul va cere să plătim noi cheltuielile suplimentare de aprovizionare şi transport, ceea ce ar duce primăria în imposibilitate de plată. Este vorba de creşteri de preţ între 15-20 %, bani pe care noi ar trebui să-i suportăm de la bugetul local în marja de cofinanţare. Părerea mea este că cei care vor decide în curând şi în final vor vedea cât de neserioasă şi năstruşnică a fost această idee. Dacă nu, noi primarii din sudul litoralului am decis să adoptăm o poziţie unitară şi să ne căutăm dreptatea în instanţă’ – a declarat primarul din Techirghiol.

Primarul oraşului Eforie, Ovidiu Brăiloiu, edilul municipiului Mangalia, Cristian Radu susţin, de asemenea, că nu sunt de acord cu închiderea podului şi au solicitat prefectului Eugen Bola soluţii alternative viabile. AGERPRES