Protest al primarilor PNL din judeţ în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Vâlcea

Un număr de 30 de primari PNL au protestat joi, în timpul şedinţei Consiliului Judeţean Vâlcea, din cauza “alocării discreţionare a fondurilor pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL)”, în urma căreia primăriile conduse de edili PSD au obţinut 70% din aceste fonduri.

Liderul grupului PNL din Consiliul Judeţean, Victor Stănculescu a acuzat în termeni duri conducerea PSD a CJ Vâlcea, spunând că “şi-a bătut joc de peste cele 130.000 de voturi ale vâlcenilor”.

“Am vrut să demonstrăm azi, aici, că Uniunea Social Liberală la Vâlcea nu funcţionează nu din cauza liberalilor, ci din cauza modului cum se împart bani, fără să se ţină seama de OUG28/2013, care prevede clar criteriile de atribuire a fondurilor. În anul 2013, s-au alocat, prin acest program, pentru Vâlcea, peste 11 milioane de lei. Din aceşti bani, primăriile PSD au primit 70% din fonduri, în timp ce restul primăriilor PNL, PDL, UNPR şi independenţi au primit doar 30%, asta în condiţiile în care PSD are doar o treime din primării. Nu este vorba de niciun puci, primarii au venit să-şi spună punctul de vedere, iar domnul Ion Cîlea a fost votat de peste 130.000 de alegători, din care 42 de localităţi cu primar PNL. Nu vrem decât să nu-şi bată joc de voturile din anul 2012”, a declarat Stănculescu.

De cealaltă parte, social-democraţii au replicat spunând că gestul PNL de joi nu este decât un “pretext politic” care să argumenteze atacurile liderului PNL Vâlcea, Cristian Buican, la adresa lui Ion Cîlea “În ordonanţa la care se referă liberalii sunt prevăzute clar criteriile de acordare a acestor bani. Proiectele să fie începute de mult, decontate parţial, iar localitatea să aibă o populaţie considerabilă. De exemplu, Fârtăţeşti, are o populaţie de 5000 de locuitori spre deosebire de Stăneşti, localitatea vecină care n-are nici 2000 de locuitori. Primarii PNL care au primit bani pentru că s-au încadrat în aceste criterii nu au participat azi la acest protest. Exerciţiul de azi nu a fost decât unul de imagine, un pretext politic pentru a argumenta atacurile din ultimele zile ale preşedintelui PNL Vâlcea, Cristian Buican la adresa liderului PSD, Ion Cîlea”, a declarat purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Buşu.

Preşedintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea a declarat că nu sunt adevărate afirmaţiile primarilor PNL. “Nu cred că este vorba de acest procent şi că primarii PSD au obţinut 70% din fonduri, o să reanalizez această listă împreună cu aparatul de specialitate şi am să comunic un punct de vedere oficial al consiliului”, a spus Cîlea

Tensiunile dintre cele două tabere ale USL, la Vâlcea, au crescut în ultima perioadă, cei doi lideri politici, Ion Cîlea (PSD) şi Cristian Buican (PNL) ajungând să se acuze reciproc de sabotare a economiei judeţului, de schimbări şi numiri pe criterii subiective a directorilor de deconcentrate, de împărţirea fondurilor pe criterii politice şi de neimplicare în problema OLTCHIM. AGERPRES