Proiectul de management al deşeurilor din judeţul Caraş-Severin este într-un stadiu bun în privinţa derulării

gradinariu_containere.jpgRadu Grădinariu , administrator al firmei care a câştigat unul dintre contractele de furnizare a containerelor şi compostoarelor în cadrul proiectului de management integrat al deşeurilor din judeţul Caraş-Severin, derulat cu fonduri UE, a afirmat luni, la Reşiţa, că judeţul stă bine în ceea ce priveşte derularea proiectului, în comparaţie cu alte judeţe din ţară.

“Proiectul în Caraş-Severin se află într-o situaţie foarte bună faţă de celelalte judeţe din ţară, iar din punctul nostru de vedere va fi finalizat la termen. Sunt circa 3.500 de containere pe diverse culori, 16.000 de compostoare şi 42 de containere pentru staţia de reciclare. Ele sunt distribuite la primării. Totul se va termina odată cu trecerea la fapte, lucru care nu va fi uşor, având în vedere că judeţul Caraş-Severin este unul dintre cele mai întinse din România’, a spus Grădinariu, cu ocazia seminarului de informare adresat reprezentanţilor autorităţilor locale, ONG-urilor şi grupurilor universitare din regiune, organizat în cadrul proiectului ‘Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Caraş-Severin’ derulat de Consiliul Judeţean.

Contractele de derulare ale proiectului se află în faze diferite de implementare. Centrul la Lupac este gata, în momentul acesta, în proporţie de circa 54%, în ceea ce priveste valorile materiale decontate si în condiţiile în care utilajele, care sunt ultimele care sosesc şi se montează, reprezintă 42%. Lucrările construcţiilor din proiect sunt finalizate în proporţie de 70-80% finalizate. Statia de transfer de la Otelu Rosu este terminată în proportie de 97%, iar la Pojejena mai sunt de turnat suprafeţele de asfalt şi de făcut împrejmuirea. Şi în comuna Bozovici lucrările se află într-o fază relativ avansată de execuţie.

“În această perioadă se desfăşoară seminariile de conştientizare şi promovare ale proiectului. Dorim să folosim aceste persoane participante, ca vectori pentru promovarea întregului sistem, către toată populaţia judeţului. Seminariile au un program în aşa manieră încât să acopere întregul judeţ, încercând, şi pe această cale, să promovăm proiectul, să explicăm raţiunile şi limitele lui, pentru că unul din lucrurile pe care le constatăm la aceste seminarii pare a fi o neînţelegere a conceptului şi aşteptări disproporţionate faţă de acest proiect. Deoarece trebuia să existe cineva, la nivelul judeţului, care să reprezinte toate autorităţile publice laolaltă şi să poată să îşi şi asume cu responsabilitate implementarea acestui proiect, s-a decis că instituţia capabilă să facă acest lucru este Consiliul Judeţean. Asta nu înseamnă că autorităţile locale nu mai au nicio obligaţie, niciun soi de răspundere şi toate problemele pe care nu ştiu, nu pot sau nu vor să le rezolve le transferă administraţiei judeţene şi acestui proiect’, a declarat arhitectul şef al judeţului Caraş-Severin, Victor Naidan, manager de proiect.

Cu acest prilej, membrii echipei de implementare au prezentat avantajele aduse comunităţii locale, precum şi implicaţiile şi stadiul de derulare al acestui amplu proiect de management integrat al deşeurilor. Totodată, au fost prezentate detaliat echipamentele pentru colectarea separată a deşeurilor şi unităţile de compostare individuală şi au fost oferite detalii tehnice legate de obligaţiile autorităţilor publice locale.

Evenimentul face parte din seria de zece astfel de seminarii, parte componentă a campaniei de comunicare derulată sub numele ‘004 MEDIU. Misiune în spaţiul verde’, care se derulează la nivelul întregului judeţ. Astfel de seminarii vor mai avea loc marţi la Caransebeş, pe 7 octombrie la Oţelu Roşu, în 8 octombrie la Slatina Timiş, iar pe 9 octombrie în oraşul Băile Herculane.

Proiectul ‘Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Caraş-Severin’ este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Sectorial ‘Mediu’ (POS Mediu) – Axa Prioritară 2. Proiectul are o valoare totală de aproape 186,4 milioane lei. AGERPRES