Proiectele administraţiei bucureştene au fost prezentate de Sorin Oprescu la sesiunea de comunicări între CE şi reprezentanţii capitalelor UE

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a prezentat la Bruxelles proiectele aflate pe agenda oraşului care ar putea beneficia de finanţare europeană, inclusiv canalul ce ar urma să transforme Bucureştiul în capitală dunăreană. Oprescu se află miercuri şi joi la Bruxelles, unde participă la prima sesiune de comunicări între Comisia Europeană şi reprezentanţii capitalelor Uniunii Europene.

Miercuri, primarul general s-a întâlnit cu şeful Direcţiei Generale pentru Politica Regională şi Urbană, dr. Walter Deffaa. Cu acest prilej, Oprescu a ţinut să se asigure că procedurile iniţiate de Primăria Capitalei pentru asigurarea finanţării celei de-a doua faze a Staţiei de Epurare şi Tratare a Apelor Uzate Glina şi a construcţiei incineratoarelor pentru deşeuri menajere beneficiază de suportul necesar la nivelul DG Regio.

Walter Deffaa a salutat demersurile Bucureştiului din ultimii ani, dar a ţinut să tragă un semnal de alarmă referitor la gradul de absorbţie scăzut la nivelul României. “Uniunea Europeană este pregătită să ofere finanţarea necesară dezvoltării proiectelor de infrastructură. Din păcate, uneori ne este şi nouă la fel de greu să explicăm cetăţenilor ţării dumneavoastră de ce banii alocaţi şi disponibili nu ajung să fie şi cheltuiţi. Sper ca această situaţie să se schimbe şi salut pe această cale eforturile de până acum ale Bucureştiului”, a afirmat Deffaa.

Sorin Oprescu a spus că, din păcate, în ultimii ani a avut ocazia să descopere că cele mai multe piedici au venit din interior. “Probabil pentru că aflându-ne la început şi din dorinţa de a nu greşi am reuşit să ne ridicăm singuri mai multe bariere decât erau necesare. Sper însă că am învăţat din experienţele de până acum şi cu ajutorul cuvenit, iar astăzi de aceea mă aflu aici, vom reuşi să schimbăm această realitate”, a declarat Oprescu.

Primarul general va participa joi la prima sesiune de comunicări între Comisia Europeană şi reprezentanţii capitalelor UE. Au mai răspuns invitaţiei primarii din Amsterdam, Atena, Berlin, Bratislava, Bruxelles, Lisabona, Ljubljana, Luxemburg, Madrid, Nicosia, Roma, Sofia, Stockholm, Tallinn, Valetta, Viena, Vilnius, Varşovia şi Zagreb. Scopul reuniunii este acela de a promova un dialog constant între oraşe şi Comisia Europeană pentru implementarea obiectivelor de dezvoltare cuprinse în strategia Europa 2020.

Strategia Europa 2020 îşi propune să asigure o creştere economică inteligentă, durabilă, favorabilă incluziunii şi se concentrează asupra a cinci obiective ambiţioase, privind ocuparea forţei de muncă, cercetarea, educaţia, reducerea sărăciei şi energia/clima. Pentru ca Strategia Europa 2020 să dea roade, a fost instituit un sistem de guvernanţă economică menit să coordoneze acţiunile politice derulate la nivelul UE şi pe plan naţional, precizează PMB. AGERPRES