Proiecte europene de peste 240 de milioane de euro accesate de autorităţile publice din Sălaj

Valoarea proiectelor europene accesate în ultimii cinci ani de autorităţile publice din Sălaj se ridică la peste 240 de milioane de euro, potrivit unei sinteze prezentate vineri în şedinţa Colegiului Prefectural.

În Sălaj au fost aprobate, în perioada 2007-2012, un total de 89 de proiecte, în valoare totală de 241,65 milioane de euro, majoritatea fiind accesate de primăriile din judeţ prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). Dintre acestea, 11 proiecte, însumând 36,5 milioane de euro au fost finalizate, alte 18 fiind în fază de evaluare.

La finele anului trecut se aflau în derulare 14 proiecte prin Programul Operaţional Regional, în valoare de 68,7 milioane de euro, în timp ce alte zece au fost finalizate. Şeful Serviciului Management Instituţional din cadrul Instituţiei Prefectului Sălaj, Mircea Ciocian, a făcut menţiunea că ar trebui avut în vedere faptul că, în perioada 2014-2020, nu vor mai putea fi accesate proiecte prin acest program decât dacă vor fi constituite regiunile. Acesta a explicat că este foarte important ca acestea să fie finalizate, întrucât acestea reprezintă mai bine de o treime din valoarea totală a proiectelor din judeţ.

Prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu au fost accesate patru proiecte în valoare de 74,8 milioane de euro, cinci proiecte fiind semnate prin POS Dezvoltarea Resurselor Umane, în valoare de 3,6 milioane de euro.

Cel mai accesat program de către primăriile din judeţ a fost PNDR, un număr de 66 de proiecte, în valoare de 94,5 milioane de euro, fiind implementate de administraţiile locale. “Cred că după finalizarea acestora, satul sălăjean va arăta altfel”, a afirmat Mircea Ciocian.

Prefectul Filonaş Chiş a precizat că un lucru important de luat în calcul este procentul plăţilor efectuate. “Practic, se încheie un exerciţiu financiar şi se apropie momentul plăţilor. Va trebui să analizăm îndeaproape aceste plăţi. Dar prioritatea noastră trebuie să reprezinte, în continuare, atragerea de fonduri europene. Este prioritatea zero”, a afirmat prefectul judeţului.

Potrivit acestuia, din cele peste 240 de milioane de euro cât valorează proiectele aprobate, s-au efectuat plăţi în valoare de doar 15,5 milioane de euro, reprezentând doar 6,42%. Prefectul şi-a mai exprimat îngrijorarea că la nivelul judeţului, şi nu numai, există o mare problemă în atragerea fondurilor europene pentru investiţii în agricultură. “Avem potenţial, dar menţinem agricultura la stadiu de subzistenţă. Trebuie să vorbim cu specialişti în agricultură, să-i sprijinim să atragă fonduri. E păcat că avem atâta materie primă şi să nu facem nimic. Trebuie să facem ceva”, a declarat prefectul Sălajului. AGERPRES