Proiect privind reducerea emisiilor de carbon prin îmbunătăţirea transportului public, la Cugir Alba Iulia

Primul contract din Regiunea Centru care vizează reducerea emisiilor de carbon prin îmbunătăţirea transportului public şi a mobilităţii urbane a fost semnat luni, la sediul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru, de către directorul general, Simion Creţu, şi primarul oraşului Cugir, Adrian Teban, în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel.

Prin proiect, a cărui valoare totală depăşeşte 57 milioane de lei – din care 98% sunt sume nerambursabile, va fi modernizat şi eficientizat transportul public urban din Cugir şi cele şapte localităţi componente, pe mai mult de 14 kilometri străzi, cu şase noi autobuze hibride, 41 de noi staţii şi 70 de biciclete pentru bike-sharing, a precizat ADR Centru într-un comunicat remis AGERPRES. Obiectivul general al acestui proiect este reducerea emisiilor de carbon în oraşul Cugir, prin optimizarea transportului în comun, promovarea deplasărilor cu mijloace de transport alternative.

Nu în ultimul rând, se doreşte creşterea mobilităţii urbane şi a siguranţei traficului, prin reorganizarea intersecţiilor în punctele critice şi în zonele cu risc ridicat.

“Traficul din oraşul Cugir este, în prezent, dominat de prezenţa automobilului privat, care constituie opţiunea prioritară şi, uneori, unică de deplasare a locuitorilor. (…). În acest context, Primăria Cugir a iniţiat proiectul de faţă, care îşi propune să contribuie la schimbarea priorităţilor şi a mentalităţilor, de la o mobilitate bazată pe utilizarea autoturismelor, la o mobilitate bazată pe transportul în comun, ecologic, de înaltă calitate şi eficient; pe utilizarea bicicletei ca mijloc de deplasare, în sistem bike-sharing, dar şi pe mersul pe jos”, a afirmat, potrivit comunicatului, primarul Adrian Teban.

Concret, va fi reabilitat carosabilul pe mai multe străzi, va fi introdusă o nouă rută de transport public local, denumită “Linia T3”, care face legătura între Zona Gară şi Zona Suseni. O altă componentă a proiectului prevede achiziţionarea a 6 autobuze cu propulsie hibridă, dar şi modernizarea a 8 staţii de autobuz existente şi construirea a 41 de staţii noi, instalarea unor sisteme de afişaj date călători pentru transportul în comun, a unui sistem monitorizare video, precum şi a unor automate pentru eliberarea biletelor.

Nu în ultimul rând, în vederea promovării deplasărilor cu mijloace de transport alternative, proiectul propune o serie de măsuri pentru îmbunătăţirea calităţii reţelei de transport ciclist şi pietonal, creşterea siguranţei deplasărilor şi reducerea timpilor parcurşi în condiţii de confort sporit. Astfel, pe străzile supuse modernizării vor fi realizate piste de biciclete, vor fi achiziţionate 70 de biciclete, care vor fi puse la dispoziţia locuitorilor pentru utilizare cu titlu gratuit, dar şi şapte standuri cu 20 de porţi, pentru găzduirea bicicletelor şi software-ul aferent sistemului de bike-sharing.

Proiectul prevede şi reabilitarea şi extinderea de trotuare, în suprafaţă totală de peste patru hectare. Impactul scontat al acestor măsuri este promovarea deplasărilor cu mijloace de transport alternative, creşterea numărului de kilometri de infrastructură modernizată, încurajarea locuitorilor oraşului Cugir să utilizeze bicicletele sau mersul pe jos, ca principale mijloace de deplasare, contribuind la reducerea poluării oraşului şi la o creştere sustenabilă a mobilităţii urbane.

“La nivelul judeţului investim în reabilitarea mai multor artere judeţene, care fac legătura cu reţeaua naţională de transport şi, prin acest proiect, putem spune că oraşul Cugir este printre primele care răspunde acestei cerinţe de eficientizare a transportului urban şi acestei priorităţi europene şi naţionale care urmăreşte reducerea poluării şi creşterea mobilităţii cetăţenilor şi a bunurilor cu metode moderne, prietenoase cu mediul”, a declarat, potrivit sursei citate, preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel.

În prezent, transportul public de persoane prin curse regulate în Cugir este deservit doar de două linii de transport în comun, care traversează oraşul de la nord la sud, făcând, de asemenea, legătura cu localitatea aparţinătoare Vinerea. “Edilii din Cugir nu sunt la primul proiect finanţat prin Programul REGIO. (…). Realizarea investiţiilor propuse prin PMUD în oraş este impusă de necesitatea de a realiza o infrastructură la standarde europene, astfel încât traficul în localitate să se desfăşoare în condiţii maxime de siguranţă şi confort.

De măsurile propuse prin această iniţiativă vor beneficia toţi locuitorii din zonă, adică mai mult de 25.000 persoane, efectul obţinut fiind creşterea atractivităţii transportului public, alături de creşterea confortului utilizării modurilor nemotorizate de transport”, a spus, la rândul său, directorul general al ADR Centru, Simion Creţu, citat în comunicat. AGERPRES