Proiect pentru modernizarea serviciilor electronice oferite publicului de către Primăria Braşov

Primăria Braşov a lansat programul e-funcţionar+, finanţat cu fonduri europene, în valoare de 2,8 milioane de lei – care va însemna modernizarea tuturor platformelor de servicii electronice oferite cetăţenilor şi mediului de afaceri – şi, totodată, a anunţat lansarea eliberării online a permiselor de liberă trecere începând de luna viitoare.

Potrivit viceprimarului Laszlo Barabas, scopul proiectului este creşterea eficienţei administrative a Primăriei Braşov, prin implementarea unor sisteme informatice inovative, pentru simplificarea furnizării serviciilor către cetăţeni şi mediul de afaceri, şi are trei obiective importante – optimizarea activităţilor interne ale funcţionarilor, modernizarea platformei de tip portal şi îmbunătăţirea abilităţilor şi cunoştinţelor personalului Primăriei pentru utilizarea sistemelor informatice.

Primăria Braşov are deja în funcţiune un concept e-funcţionar, care tratează solicitările cetăţenilor în funcţie de domeniul de activitate, proiectul însemnând o modernizare a tuturor platformelor, atât de front, cât şi de backoffice.

În cadrul proiectului, care are un termen de implementare de 27 de luni, va exista o etapă de analiză şi de construire a tuturor serviciilor care pot fi îmbunătăţite, modernizate, pentru a ajunge să se emită toate documentele care, în conformitate cu prevederile legale, pot fi emise şi transmise automat şi electronic şi, apoi, implementarea efectivă a platformei de tip portal. Totodată, în cadrul proiectului, 260 de persoane vor fi instruite în cadrul Primăriei Braşov pentru procesarea cererilor în format electronic şi pentru utilizarea şi administrarea serviciilor informatice care vor fi implementate.

Ca o noutate pentru administraţia publică, prin proiect va fi achiziţionat un terminal interactiv de tip self service, care va putea scana şi prelua documentele de la cetăţeni şi, de asemenea, va elibera acte, tipărite şi ştampilate de Primărie.

În ceea ce priveşte eliberarea permiselor de liberă trecere, programul va fi funcţional din 6 mai, în prezent fiind în etapa de testări.

Laszlo Barabas a mai spus că va fi “un sistem relativ simplu”, accesibil pe portalul Primăriei, inclusiv de pe telefoanele inteligente, iar documentele vor fi eliberate imediat după efectuarea plăţii. “Deocamdată, mergem pe varianta eliberării unor permise de liberă trecere pe o zi, destinaţia – toate străzile din municipiu cu excepţia zonei centrale, celei istorice şi a Drumului Poienii, care vor fi tratate tot electronic, dar eliberarea nu va fi imediată, ci în 48 de ore”, a precizat viceprimarul braşovean. AGERPRES