Proiect de peste 7 milioane euro pentru îmbunătăţirea conectivităţii în euroregiunea Giurgiu-Ruse pe fluviul Dunărea

Realizarea unui port de acostare a ambarcaţiunilor uşoare la Giurgiu şi a unui cheu pentru navele de croazieră pe Dunăre, la Ruse, Bulgaria, sunt obiective care vor fi realizate în zona transfrontalieră Giurgiu-Ruse până la finalul anului 2019, în cadrul unui proiect european de peste şapte milioane de euro.

“Deschidem oficial proiectul privind dezvoltarea fluviului Dunărea pentru o mai bună conectivitate între Giurgiu şi Ruse, un proiect finanţat pe Programul INTERREG România- Bulgaria, proiect în valoare totală de 7, 3 milioane de euro (…) Nu este simplu să faci un proiect european, nu este uşor să-l implementezi, dar este atât de benefic comunităţilor celor două oraşe. Giurgiu şi Ruse reprezintă un etalon în ceea ce priveşte cooperarea transfrontalieră, nu o spunem noi ca să ne lăudăm, o spun organismele internaţionale, ţările care fac parte din Strategia Dunării, întotdeauna euroregiunea Giurgiu-Ruse a fost un exemplu de bună practică pentru toţi ceilalţi”, a declarat, la conferinţa de lansare a proiectului, primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu.

El a mai afirmat că Primăria Giurgiu, Primăria Ruse şi Consiliul Judeţean Giurgiu au reuşit să depună cinci proiecte pe Programul INTERREG România – Bulgaria, în valoare totală de aproximativ 20 de milioane de euro, iar proiectul lansat astăzi este unul dintre acestea.

“Aproape 20 de milioane de euro, bani europeni, se vor investi în aceste două comunităţi, este cea mai mare alocare bugetară europeană destinată la două comunităţi transfrontaliere. Vor fi proiecte de infrastructură, îmbunătăţirea conectivităţii, pentru managementul situaţiilor de urgenţă, patrimoniul cultural şi istoric. Lansăm astăzi un proiect importat pentru comunitatea giurgiuveană, amenajăm o zonă pentru acostarea ambarcaţiunilor din zona Giurgiu, sistematizăm canalul Sfântul Gheorghe şi creăm o zonă de interes atât turistică cât şi pentru conectivitatea pe Dunăre cu ambarcaţiuni. Colegii din Bulgaria vor face un cheu pentru navele de croazieră pe Dunăre. Se lucrează la Giurgiu, se lucrează la Ruse, timpul este prielnic şi am ferma convingere că vom duce la bun sfârşit acest proiect şi la finalul perioadei de implementare, peste un an şi jumătate, să vedem impactul acestor investiţii asupra comunităţii noastre”, a mai spus Barbu.

Viceprimarul municipiului Ruse şi manager al proiectului, Dimitar Nakov, a declarat că aceste proiecte sunt de importanţă pentru cele două comunităţi a căror colaborare a început cu mulţi ani în urmă. “Sunt tare fericit că astăzi sunt aici alături de voi şi fac parte din echipa care va implementa acest proiect important pentru ambele primării. Vreau să încep cu anul 2015 când de fapt noi, împreună cu primarul municipiului Giurgiu, am identificat necesităţile pentru ambele oraşe pentru atingerea scopului pe care ni l-am propus şi acesta este primul proiect aprobat pe Programul INTEREG România – Bulgaria. Vreau să subliniez faptul că bunele relaţii care sunt între ambele primării nu sunt de astăzi, au început de mulţi ani şi vreau să vă amintesc în acest context că noi am fost primele primării care am făcut şi am depus master-planul şi astăzi, proiectul al cărui start îl dăm a fost identificat şi prin acest master-plan pentru a fi realizat”, a menţionat Dimitar Nakov.

Prin acest proiect de dezvoltare a fluviului Dunărea pentru o mai bună conectivitate a euroregiunii Giurgiu-Ruse, Bulgaria, se va obţine o siguranţă crescută a transportului fluvial în zona navigabilă Giurgiu-Ruse prin îmbunătăţirea a opt kilometri de infrastructură navală comună între Giurgiu şi Ruse. AGERPRES