Proiect de patru milioane de euro la Oradea pentru încălzire cu apă geotermală

bolojan ilie.jpgPrimăria Oradea a câştigat o finanţare europeană în valoare de patru milioane de euro pentru implementarea unui sistem mixt care să folosească apa geotermală şi agentul termic obişnuit.

“Încercăm să exploatăm în mod raţional zăcământul de apă geotermală, a cărui exploatare este condiţionată de amenajarea unor puţuri de reinjecţie. Am reuşit, ca după 25 de ani, să realizăm primele două puţuri prin programe europene. Miza proiectului este să creştem ponderea de energie din surse regenerabile în dauna energiei clasice din sistemul de termoficare”, a declarat, în conferinţă de presă, primarul Ilie Bolojan.

Edilul şef a vorbit despre cel de al doilea proiect pentru care s-a obţinut recent finanţare, de realizat în zona Universităţii Oradea şi zona de sud-vest a municipiului, primul fiind implementat deja în Cartierul Nufărul 1, trecut de pe sistemul clasic de termoficare pe un sistem mixt, bazat şi pe apă geotermală. Scopul proiectului actual este înlocuirea energiei termice provenite din cărbune pentru prepararea agentului termic cu energie geotermală provenită de la forajul existent în cadrul Universităţii Oradea.
Noul proiect va presupune, până în primăvara 2016, lucrări de modernizare a unui punct termic din incinta Liceului Sportiv – cu module complet automatizate, construcţia a 3,2 kilometri de conducte pentru aducţia apei geotermale de la forajul din incinta Universităţii şi transportul apei uzate termal la viitorul puţ de reinjecţie, adânc de 2,9 kilometri.

Contractul de finanţare a fost semnat, de câteva zile, fiind în valoare totală de 17.611.921 lei, inclusiv TVA, din care 85% prin Mecanismul financiar al spaţiului economic european şi 15%, prin bugetul de stat /Fondul pentru mediu. În următoarele 45 de zile se va realiza proiectul tehnic, după care vor fi demarate procedurile de licitaţie, astfel încât până la 30 aprilie 2016, termenul limită al contractului, lucrarea să fie finalizată. AGERPRES