Primarul Sibiului refuză să majoreze impozitul auto la maşinile mari pentru a sprijini firmele

iohannis_klaus_mare.jpgImpozitul auto pentru autovehiculele mai mari de de 12 tone nu se va mări în acest an în municipiul Sibiu pentru că primarul Klaus Iohannis a decis să sprijine firmele locale care deţin majoritatea acestor maşini.

“Guvernul iarăşi în înţelepciunea lui a hotărât să majoreze în decembrie impozitul pentru mijloace auto de peste 12 tone cu până la 20 la sută. Noi am hotărât să nu majorăm această taxă auto, fiindcă aceste utilaje se află aproape în exclusivitate la firme, ori aceste firme au şi aşa destule dificultăţi reale create prin criza economică, artificiale, create prin politicile care nu îi ajută. Nu cred că este cazul să venim şi noi cu o creştere a impozitului pentru a împovăra firmele sibiene. Am propus Consiliului să nu majorăm acest impozit”, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, primarul Iohannis.

Acesta a criticat majorarea taxei auto propusă de Guvern în decembrie 2011 prin modificarea Codului Fiscal. Administraţiile locale pot majora cu până la 20% taxa auto pentru autovehiculele mai mari de 12 tone. În prezent Direcţia Fiscală Sibiu are în evidenţele sale 2.008 autovehicule cu greutatea mai mare de 12 tone aflate în proprietatea persoanelor juridice şi doar 43 astfel de maşini aparţinând persoanelor fizice.

Municipalitatea a încasat anul trecut suma de 1.633.230 lei din taxa auto pentru maşinile mai mari de 12 tone. O parte din această sumă – 40% – este virată în bugetul Consiliului Judeţean, aşa cum prevede legea, restul fiind venituri proprii ale bugetului local. AGERPRES