Primarul Ploieştiului acuză ilegalităţi în întocmirea bugetului de anul trecut, spunând ca va face plângere penală

Primarul Ploieştiului, Iulian Bădescu, a afirmat, luni, într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Local, că bugetul de anul trecut a fost întocmit cu încălcarea Legii finanţelor publice, fiind previzionate venituri pentru care nu exista sursă de finanţare legală, el anunţând că va face o plângere penală pe această temă.

“O să înaintez o plângere penală pe această temă Parchetului General şi o adresă către Curtea de Conturi pentru că, practic, în bugetul votat anul trecut de fostul Consiliu Local, această sumă de bani (n.r. pentru reabilitarea termică a blocurilor) era trecută la venituri fără ca în spate să existe un contract de finanţare pe această sumă. Practic, această sumă a fost trecută la capitolul ‘Venituri’ în bugetul anului trecut fără ca ea să fie contractată”, a afirmat primarului Ploieştiului.

Acesta a răspuns, astfel, unui consilier democrat-liberal care a cerut să i se explice de ce Ministerul Dezvoltării nu suportă jumătate din costul reabilitării termice a blocurilor, aşa cum se votase în legislativul local. “Bugetul pe anul trecut a fost aprobat de consilieri la propunerea Executivului. Acest buget prevedea la surse de venituri de la bugetul de stat în jur de 30 de milioane de lei fără a avea în spate contractul de finanţare decât pentru cinci milioane de lei. Practic, din suma totală trecută la venituri nu erau acoperite din punctul de vedere al legalităţii decât cinci milioane pentru care exista contractul de finanţare semnat cu Ministerul Dezvoltării. Pentru cealaltă sumă nu exista niciun contract de finanţare, pe cale de consecinţă încălcându-se Legea finanţelor publice pentru că au fost previzionate venituri fără a avea sursă”, a declarat Bădescu presei.

Acesta a spus că nu va face nominalizări în plângerea penală pe care o va formula, ci doar va sesiza faptele care arată că bugetul local a fost constituit anul trecut fără a exista sursă de finanţare legală.
Primăria Ploieşti a început, anul trecut, reabilitarea termică a unui număr de 46 de blocuri. Conform proiectului iniţial costurile trebuiau să fie suportate de către municipalitate şi de Ministerul Dezvoltării.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Ploieşti, Alina Istrătescu, a declarat că valoarea lucrărilor de reabilitare termică a celor 46 de blocuri este de aproximativ 70 de milioane de lei. AGERPRES