Primarul municipiului Iaşi afirmă că proiectele cu finanţare europeană aflate în curs de derulare nu sunt blocate de DNA

nichita_gheorghe2.jpgPrimarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, a declarat, vineri, că procurorii de la Direcţia Naţională Anticorupţie din Bucureşti nu au început cercetarea şi nu au deschis acţiune penală în cazul celor proiectelor cu finanţare europeană aflate în curs de derulare. Primarul Gheorghe Nichita a spus că a fost informat că DNA nu a început nici cercetarea nici urmărirea penală în niciunul dintre proiectele care vizează modernizarea infrastructurii din oraş. El a precizat astăzi că şantierele aflate în lucru nu sunt blocate.

“Corespondenţa dintre minister şi DNA arată că nu există începută acţiunea penală, fapt care demonstrează că putem finanţa în continuare proiectele derulate cu fonduri europene. Pe de altă parte, se deduce că nu e nicio neregulă cu ele. Faptul că DNA verifică, mă bucură. În acest fel s-au mai liniştit iar eu pot să îmi continui proiectele. Şantierele nu sunt oprite. Proiectele nu sunt blocate. Finanţarea continuă. Orice control de bună credinţă este binevenit la Iaşi. Faptul că DNA dă acceptul ministerului să ramburseze banii înseamnă că ele se deruleze corect. Semnalul tras de noi este să nu se interpreteze legea abuziv. Verificările trebuie făcute, dar corect”, a spus Gheorghe Nichita.

În urmă cu o săptămână primarul Nichita atrăgea atenţia că şase mari proiecte europene derulate de municipalitate, cu o valoare de peste 60 de milioane de euro, riscă să fie blocate din cauza unei anchete pe care DNA Bucureşti o efectuează la o firmă de consultanţă care a lucrat şi cu municipalitatea ieşeană.
Potrivit lui Gheorghe Nichita, municipalitatea risca să piardă banii pentru proiectele care vizează Dezvoltarea reţelei rutiere în zona culturală, istorică şi turistică, cel care vizează dezvoltarea Axei Est-Vest, cel privind Sistemul managementului de trafic, cel din Zona de agrement civic, cel privind Dezvoltarea şi reabilitarea Axei Sud, pe perioada în care procurorii de la DNA Bucureşti verifică firma de consultanţă Avensa Consulting. Municipalitatea ieşeană a lucrat cu firma respectivă la un al şaselea proiect, Centrul Tehnologic Regional. AGERPRES