Primarul municipiului Galaţi susţine în continuare oprirea sistemului centralizat de termoficare

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a declarat că nu va renunţa la demersul privind oprirea sistemului centralizat de termoficare, în pofida faptului că prefectul Gabriel Aurelian Panaitescu a cerut, miercuri, în instanţă, anularea hotărârii Consiliului Local Municipal nr. 157 din 12 aprilie, privind suspendarea pe termen nelimitat a funcţionării sistemului termic centralizat al oraşului.

Edilul a precizat că oricât de mult se opune prefectul, nu va da înapoi şi va continua punerea în aplicare a HCL nr. 158, tot din 12 aprilie, prin care se acordă ajutoare financiare celor care renunţă la sistemul centralizat de termie.

Legat de soarta termiei, vă spun sincer că nu dau înapoi câtuşi de puţin, oricât de mult s-ar opune prefectul şi PNL. Pentru faptul că HCL nr. 158 nu este atacată şi este cât se poate de legală, programul nostru de subvenţionare a gălăţenilor care doresc să părăsească sistemul centralizat, că e sau nu e funcţional, merge mai departe. Cine doreşte să devină independent, o poate face. Chiar invit gălăţenii să iasă din sistem şi cu ocazia asta să ne ajute să oprim odată această hemoragie de zeci de milioane de euro de la bugetul local. Nu cred că ne poate obliga absolut nimeni să alocăm bani, pe care nu-i avem, pentru un serviciu de proastă calitate. Dacă instanţa anulează hotărârea, mai dăm una“, a spus Pucheanu.

Edilul a mai precizat că şi dacă ar vrea, municipalitatea nu poate reporni sistemul centralizat de termie pentru că nu mai are contract cu Electrocentrale pentru producerea de agent termic. “Nu avem contract semnat cu Electrocentrale pe care să-l punem în aplicare, pentru că a expirat. Nu avem ce reporni. Să ne dea domnul prefect bani pentru repornirea sistemului. Luni am avut o discuţie cu directorul Electrocentrale Galaţi, cu un secretar de stat de la Ministerul Energiei la Bucureşti, şi avem şi o hârtie de la CET. A rămas să monitorizăm câte dosare avem preţ de o lună, o lună jumătate, să vedem cum decurge acest proces de absorbţie a fondurilor pe care le punem la dispoziţia gălăţenilor, şi dacă se va dovedi că rata nu este una într-atât de mare, este posibil să încercăm să vedem ce soluţie găsim pentru ca cei rămaşi în continuare în sistem centralizat să nu sufere. Dar vă pot spune asta peste două luni de zile!”, a afirmat Pucheanu, adăugând că numai în prima săptămână s-au înregistrat 847 de cereri de debranşare şi finanţare.

Despre prefectul de Galaţi, Pucheanu a spus că acesta “vorbeşte extrem de lejer de termie dintr-o vilă”, fiind un “prefect PNL-ist dar cu o blană trasă deasupra de tehnocrat”. “Domnul prefect vorbeşte extrem de lejer de termie la Galaţi în condiţiile în care priveşte lucrurile dintr-o vilă de pe Arcaşilor, de la căldură. Din punctul meu de vedere, acest prefect PNL-ist dar cu o blană trasă deasupra de tehnocrat, se erijează în consilier local sau, mai mult de atât, în instanţă supremă a Consiliului Local. Consilierii locali au decis sistarea acestui sistem de furnizare a apei calde, şi să mai facă un efort să-i ajute şi pe cei care nu-şi permit o astfel de centrală sau un sistem alternativ de încălzire. Nu ştiu pe cine reprezintă domnul prefect când ia astfel de decizii, dacă are o agendă personală sau e pur şi simplu trâmbiţa vreunor birocraţi din prefectură care acum câţiva ani au avut ocazia de a demonstra, fiind chiar în funcţie de conducere a Apaterm, cam ce pot. N-au făcut nimic…Domnul prefect trebuie să părăsească scena, iar dacă vrea să rămână, să ne spună de unde face rost de bani pentru încălzire la iarnă”, a declarat primarul.

La rândul lui, prefectul Panaitescu a declarat că singura politică pe care o face este politica legii şi că e dreptul fiecăruia să-i ceară demisia. “La investirea mea ca prefect am depus un jurământ care spune cam aşa – jur să respect Constituţia şi legile ţării, iar în fişa postului este trecut că trebuie să respect legalitatea, iar domnul primar a depus acelaşi jurământ. Dacă nu vrea sa respecte Constituţia şi legile, eu trebuie să le respect. Mi se pare corect să le respect, să atrag atenţia atunci când e cazul, pentru că particip la şedinţele Consiliului Local şi Judeţean, şi când e cazul intervin. Pe 12 aprilie când a fost şedinţa CL am atras atenţia că este nelegal şi nu se respectă legea. În ceea priveşte atacul la persoană nu am ce să comentez. Referitor la demisie, este dreptul fiecăruia să ceară câte ceva. Şi domnul premier a depus acelaşi jurământ ca şi mine. Iar singura politică pe care o fac este politica legii”, a spus Panaitescu.

Prefectul Gabriel Aurelian Panaitescu, a transmis, pe 10 mai, către Tribunalului Galaţi – Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal, o cerere de chemare în judecată a Consiliului Local al municipiului Galaţi, prin care solicită anularea Hotărârii Consiliului Local(HCL) nr. 157 din 12 aprilie 2017 privind aprobarea unor măsuri legate de sistemul centralizat de alimentare cu energie termică, întrucât aceasta a fost adoptată încălcând prevederile mai mai multor acte normative. Potrivit Constituţiei României şi Legii 554/2004 a contenciosului administrativ, actul atacat este suspendat de drept până la soluţionarea cauzei.

În replică, primarul Ionuţ Pucheanu, care a susţinut adoptarea HCL 157/2017, a declarat, joi, că atacarea în contencios administrativ a actului respectiv de către prefect ‘ţine mai mult de dorinţa de a încurca’, edilul cerându-i premierului să-l demită pe prefect pentru acţiunile sale din ultima perioadă.

Consiliul Local Galaţi a aprobat, pe 12 aprilie, în cadrul unei şedinţe extraordinare, suspendarea furnizării/prestării serviciului de alimentare cu energie termică în sistem centralizat către beneficiarii sistemului de utilitate publică din municipiul Galaţi, începând cu data de 1 mai.

Primarul Ionuţ Pucheanu a declarat la acea vreme că este vorba despre o suspendare pe termen nelimitat, reluarea funcţionării sistemului urmând a se face doar dacă se va proceda la o contorizare separată a fiecărui apartament. Edilul a precizat că începând de anul viitor, suma de de 12 milioane de euro, care era dată pentru susţinerea sistemului centralizat de energie, va fi folosită pentru investiţii şi dezvoltarea oraşului.

Printr-o altă hotărâre a Consiliului Local Galaţi, HCL 158/2017, s-a decis acordarea unui ajutor financiar de 3.000 lei pentru achiziţionarea unui sistem de încălzire şi apă caldă alternativ pentru încălzirea locuinţei, pentru cei care au fost racordaţi la sistemul centralizat de termoficare, dar care îndeplinesc anumite criterii. În municipiul Galaţi sunt peste 92.000 de apartamente, dintre care aproximativ 35.000- 36.000 sunt branşate la sistemul centralizat de furnizare a apei calde menajere şi căldurii, din care aproape 25.000 ar fi şi locuite. AGERPRES