Primarul din Vatra Dornei vrea un utilaj de spart gheaţa, pentru a evita producerea de inundaţii

Primarul municipiului Vatra Dornei, Ilie Boncheş, a declarat că inundaţiile care s-au produs la sfârşitul săptămânii trecute ar fi putut fi evitate dacă ar fi avut în dotare un utilaj pentru a sparge gheaţa. Edilul şef a precizat că municipalitatea a dorit să achiziţioneze un astfel de utilaj din fonduri europene, dar nu a putut face acest lucru pentru că nu s-au deblocat programele de finanţare pentru exerciţiul bugetar 2014 – 2020.

Potrivit primarului, în unele ţări există utilaje cu braţe lungi care sunt folosite de pe mal, pentru a sparge gheaţa din mijlocul apei, înainte să ajungă la grosimi de 50 – 60 de centimetri.

Totodată, primarul a spus că mulţi proprietari ai gospodăriilor inundate în Vatra Dornei au încheiate poliţe de asigurare obligatorii şi, de aceea, a făcut apel la Prefectura Suceava să evalueze cât mai repede pagubele produse, pentru ca oamenii afectaţi să fie despăgubiţi.

La sfârşitul săptămânii trecute, din cauza zăpoarelor formate pe râurile Dorna şi Bistriţa apele au ieşit din matcă şi au inundat câteva zeci de case, anexe şi curţi din zonă. AGERPRES