Primarul din Gheorgheni, avertizat că municipiul ar putea fi exclus dintr-un proiect de gestionare a deşeurilor

borboly_csaba1.jpgPreşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, l-a avertizat pe primarul din Gheorgheni că acest oraş ar putea fi exclus din proiectul privind gestionarea regională a deşeurilor, finanţat din bani europeni, şi ar putea pierde fonduri substanţiale.

Nemulţumirea lui Borboly Csaba a pornit de la mai multe informaţii apărute în presa locală, potrivit cărora Consiliul Local al municipiului Gheorgheni ar dori să înfiinţeze un operator separat de gestionare a deşeurilor.

Din acest motiv, preşedintele Consiliului Judeţean i-a trimit o scrisoare primarului din Gheorgheni, Mezei Janos, în care îl avertizează că, dacă va semna un contract cu o firmă de gestionare a deşeurilor după ce sistemul regional va începe să funcţioneze, atunci oraşul nu va putea fi parte în proiectul european şi nu va putea transporta deşeurile în viitorul depozit regional de la Remetea. Asta înseamnă că municipiul Gheorgheni ar putea să piardă aproximativ 900 de mii de euro, dacă nu va mai face parte din proiectul european. Este vorba de 50 de mii de euro ce ar urma să fie alocaţi pentru realizarea de insule orăşeneşti de colectare a deşeurilor, 183 de mii de euro destinaţi înfiinţării punctelor de colectare selectivă şi aproape 665 de mii de euro pentru închiderea actualului depozit de deşeuri.

Preşedintele Consiliului Judeţean a cerut, în scrisoare, să fie informat oficial despre ceea ce se întâmplă la Gheorgheni, inclusiv despre eventuala concesionare a serviciului. În replică, primarul din Gheorgheni, Mezei Janos, a declarat că este vorba de o neînţelegere şi, în niciun caz, intenţia autorităţilor locale nu este aceea ca municipiul să fie exclus din proiectul european.
El a explicat că serviciile de salubritate sunt oferite acum de aceeaşi firmă care se ocupă şi de serviciile de apă-canalizare şi se doreşte doar separarea acestora, în două firme diferite, cu responsabilităţi clare.

Potrivit lui Mezei, dacă acest lucru va însemna excluderea oraşului din proiect este decis să oprească toate demersurile. ”Voi discuta cu reprezentanţii Consiliului Judeţean şi le voi spune că dorim să conlucrăm şi că demersurile noastre nu au ca ţintă, în niciun caz, excluderea oraşului din proiect”, a conchis primarul municipiului Gheorgheni. AGERPRES