Primarul de Sfantu Gheorghe a fost sanctionat pentru discriminarea romanilor

In urma sesizarii Forumului Civic al Romanilor din Harghita si Covasna privind editarea de catre Primaria Sfantu Gheorghe a unei reviste in limba maghiara din bani publici, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii l-a sanctionat pe primarul Albert Almos.
Dupa sesizarea Forumului, Primaria Sfantu Gheorghe a editat in mare graba si o varianta in limba romana a revistei “Sepsiszentgyorgy”. Revista in limba romana avea insa mari lipsuri vizavi de varianta in limba maghiara. In limba maghiara erau oferite diverse informatii de interes general pentru locuitorii municipiului, iar varianta in limba romana cuprindea doar ordinea de zi a sedintei de consiliu local. Explicatia lipsei acestor informatii si in varianta in limba romana a revistei era explicata de municipalitate prin deficitul de personal al Primariei care sa scrie corect in limba romana.

Avand in vedere prevederile art. 14 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, ratificata de Romania prin Legea nr.30/1994 potrivit caruia “exercitarea drepturilor si libertatilor recunoscute de prezenta Conventie trebuie sa fie asigurata fara nici o deosebire bazata in special pe sex, rasa, culoare, limba, religie, opinii politice”, Colegiul Director al CNCD a apreciat ca autoritatile locale ale orasului Sfantu Gheorghe au aplicat un tratament diferentiat cetatenilor romani de nationalitate romana.

Prin urmare, CNCD a stabilit sanctionarea cu avertisment a primarului de Sfantu Gheorghe, Albert Almos, si totodata i-a solicitat acestuia sa ia masurile ce se impun pentru tratarea egala a tuturor cetatenilor municipiului prin editarea identica, cu acelasi volum de informatii, a revistei municipalitatii.