Primarul de Baia Mare spune că proiectul judeţean de management al deşeurilor este nefuncţional

Primarul Municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a declarat că Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) derulat de CJ Maramureş din fonduri europene, având ca principal beneficiar municipiul Baia Mare şi alte 76 de localităţi din judeţul Maramureş e un proiect care nu va fi terminat din diverse cauze.

“Proiectul SMID dacă ar fi început într-un mod corect…Deşi a început de multă vreme, e un proiect care nu va putea fi terminat (…) Noi am comunicat de foarte multe ori şi foarte insistent celor de la Consiliul Judeţean Maramureş, în ultimii ani, faptul că acest proiect de gestiune a deşeurilor nu va funcţiona”, a declarat Cătălin Cherecheş.

Acesta a susţinut că e interesat ca locuitorii urbei să plătească un preţ cât mai mic pentru colectarea deşeurilor menajere, însă societatea de salubrizare, Drusal, a venit cu un preţ “nesimţit”. “Pe noi ca municipiu ne interesează ca şi cetăţenii, societăţile comerciale, municipiul Baia Mare – vorbim de şcoli, grădiniţe, licee – să plătim cât mai puţin salubrizarea menajeră. Fiind puşi într-o situaţie extremă, doar societatea Drusal a fost cea dispusă să vină la licitaţie având deja utilaje şi bineînţeles că au venit cu un preţ pe care l-au considerat ei, acoperitor sau mai mult decât acoperitor, nesimţit de acoperitor pentru ceea ce înseamnă salubrizare menajeră. Asta nu înseamnă că lucrurile vor funcţiona la nesfârşit aşa”, a spus Cătălin Cherecheş.

Edilul a menţionat că indiferent de evoluţia proiectului SMID derulat de CJ Maramureş, municipalitatea va căuta variante alternative pentru preluarea şi utilizarea deşeurilor urbane. “Avem două ipoteze: una în care CJ Maramureş finalizează până la sfârşitul primăverii tot ce înseamnă delegare a gestiunii pentru colectarea deşeurilor pe zona Baia Mare, şi atunci cetăţenii nu vor plăti societăţii de salubrizare, şi doar municipiul va plăti o factură lunară în funcţie de ceea ce se va depozita în rampă, respectiv în depozitul ecologic care azi nu există că se tot duce la vale, alunecă. Luăm în calcul inclusiv serviciul de ridicare a acestor deşeuri, şi a doua variantă să înfiinţăm propriul serviciu de salubrizare”, a declarat Cătălin Cherecheş.

Primarul a subliniat că are în vedere înfiinţarea unei societăţi mixte care să preia deşeurile menajere şi industriale care apoi să fie utilizate ca sursă de energie. “Doar municipiul Baia Mare are o interdicţie de a colecta deşeurile în mod direct sau printr-o societate comercială, respectiv printr-o colaborare cu CJ Maramureş în urma acestui contract (SMID) pe care-l licitează CJ. Cetăţenii, din punctul meu de vedere, n-au nicio obligaţie, nimeni nu poate obliga cetăţeanul din Baia Mare să ofere gunoiul unei societăţi pentru care să plătească o taxă specială sau să plătească un tarif, decât să dea în mod gratuit unei alte societăţi care pur şi simplu vrea să colecteze gratuit printr-un alt sistem independent de voinţa noastră a municipiului, independent de dorinţa CJ ca să folosească acest gunoi menajer în instalaţii de producere de diverse tipuri de energie” a spus Cătălin Cherecheş.

Proiectul SMID, derulat de mai mulţi ani de CJ Maramureş printr-o investiţie de peste 60 milioane de euro, este blocat în faza de şantier din cauza alunecărilor de teren din localitatea Sârbi, locul pe care se construieşte noul depozit ecologic. AGERPRES