Primarul Andrei Chiliman cere simplificarea masurilor de consolidare a imobilelor

Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, considera ca masurile pentru consolidarea imobilelor incadrate in clasa I de risc seismic ar trebui simplificate, iar aceasta
atributie ar fi mult mai usor aplicabila de primariile de sector, institutii care preiau, in prezent, doar cererile pentru punerea in siguranta a cladirilor incadrate in clasa I de risc seismic.
El a cerut, la dezbaterea comuna a Comitetului interministerial pentru Situatii de Urgenta
si a Comitetului Municipiului Bucuresti pentru Situatii de Urgenta, organizata de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei, simplificarea procedurilor pentru inceperea lucrarilor de consolidare a imobilelor incadrate in clasa I de risc seismic.

“A fost o intreaga dezbatere pe tema cine monteaza bulinele de avertizare pe cladirile cu risc seismic. Intr-un final, s-a gasit solutia: Consiliul General a delegat aceasta atributie sectoarelor Capitalei. Sunt ani de zile de cand doar se discuta necesitatea consolidarii imobilelor, insa, in realitate, singurul lucru care s-a reusit a fost doar montarea bulinelor de avertizare. Bulinele nu salveaza vieti! Masurile luate de autoritati pentru consolidarea imobilelor reprezinta adevarata problema ce trebuie rezolvata. Iar primariile de sector, cele care sunt cel mai aproape de cetatean, au datoria sa rezolve
aceasta problema”
, a declarat primarul Chiliman.

Edilul sectorului 1 considera ca decizia luata la sfarsitul saptamanii trecute de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, prin care se transfera primariilor de sector atributiile de marcare cu bulina rosie a cladirilor cu risc seismic, este o masura ineficienta.

”Daca exista dorinta de a transfera competente primariilor de sector privind expertizarea si marcarea cladirilor cu risc seismic – impreuna cu documentatia aferenta -, Primaria Sectorului 1 este pregatita sa preia aceasta atributie, inclusiv activitatea de consolidare efectiva a imobilelor. Aceasta este principala problema ce trebuie rezolvata, nu transferuri de atributii pentru montarea unor buline”, a spus primarul Andrei Chiliman.

Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei, Laszlo Borbely, a salutat initiativa primarului Chiliman si a anuntat ca va purta o discutie cu oficialii Primariei Capitalei pentru transferul atributiilor privind consolidarea cladirilor catre primariile de sector.

Primaria Sectorului 1 a consolidat toate imobilele aflate in administrarea sa: scoli, gradinite, spitale, biserici, sedii ale institutiilor sociale. In prezent, autoritatea locala lucreaza pentru consolidarea sediului Primariei sectorului 1 si a sediului Directiei Impozite si Taxe Locale din Piata Amzei.