Primarii tulceni nu se arata interesati de realizarea veniturilor la bugetele locale

Primarii comunelor din judetul Tulcea au fost criticati de autoritati intrucat nu se implica in realizarea veniturilor la bugetele locale si asteapta bani de la bugetul de stat.
Criticile la adresa primarilor au fost rostite in timpul sedintei Colegiului prefectural, atat de prefectul Chirica Lefter, cat si de directoarea Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP), Marieta Cretu. “Primarii comunelor ar trebui se preocupe de atragerea investitorilor in localitatile pe care le administreaza si sa nu mai stea cu mana intinsa la Guvern. In plus, ei ii pot sanctiona pe cei care practica turismul ilicit, rezolvand astfel atat problema veniturilor, cat si pe cea privind respectarea legii”, a declarat Chirica Lefter.

El a adaugat ca, recent, din fondul de rezerva a Guvernului, inca patru primarii din judet au primit sume defalcate din taxa pe valoare adaugata necesara echilibrarii bugetelor locale, astfel incat aceste unitati administrativ-teritoriale sa aiba fondurile pentru plata salariilor.

La randul sau, directoarea DGFP, Marieta Cretu, a atras atentia ca primarii pot majora taxele percepute populatiei, dar nu apeleaza la aceasta solutie pentru ca, in 2008, se vor organiza alegeri locale. “Toti primarii si-au estimat veniturile atrase la bugetul local in acest an pe baze reale, dar multi dintre ei nu au realizat aceste sume pana in prezent decat in proportie de 20%, pentru ca nu merg la oameni la poarta pentru a-i executa silit si vin la noi si cer cote defalcate din TVA”, Marieta Cretu.

Amintim ca, in urma cu o saptamana, potrivit informatiilor furnizate de ministrul Internelor si Reformei Administrative, Cristian David, zece primarii tulcene au primit 465.000 lei din fondul de rezerva al Guvernului, dupa ce, mai inainte, Prefectura a solicitat alocarea a 8,06 milioane de lei pentru 36 de comune din judet.