Primarii din Teleorman sunt nemulţumiţi de colaborarea cu distribuitorul de energie electrică CEZ

Instituţia Prefectului Judeţului Teleorman a organizat marţi, la Alexandria o dezbatere privind măsurile de protecţie socială ce se vor aplica, în perioada sezonului rece, prin ajutoarele pentru energie electrică, participanţii fiind primarii localităţilor urbane şi rurale.

În cadrul întâlnirii, reprezentanţii administraţiilor publice locale au criticat Compania CEZ, care face distribuţia energiei electrice în Teleorman, în contextul în care prefectul Liviu Dumitraşcu le-a cerut să facă observaţii referitoare la modificările legislative din domeniu. Edilii din mai multe localităţi, cum ar fi Măgura, Orbeasca, Vităneşti, Crângu, Gratia, Măldăeni şi Videle, au evidenţiat “colaborarea defectuoasă” cu CEZ, care implică anumite proceduri greoaie, chiar şi în cazurile de deranjamente colective.

Între acuzele aduse în faţa reprezentanţilor de la CEZ s-au aflat birocraţia funcţionarilor companiei, frecventele întreruperi din alimentarea cu energie electrică “la orice adiere de vânt”, perturbările din reţele care duc la avarierea aparatelor electrocasnice din gospodăriile populaţiei, creşterile nejustificate ale valorilor facturilor emise sau tarifele exagerate pentru rebranşarea clienţilor cu probleme de ordin social.
În aceste condiţii, prevederile legislative referitoare la introducerea ajutorului de încălzire cu energie electrică în sezonul rece au trecut pe un plan secundar, deşi primăriile vor avea rolul principal prin efectuarea de anchete sociale şi întocmirea de documente justificative pentru decontare.

Directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Teleorman, Mihăiţă Ghimiş, a cerut “răbdare” până vor apare şi normele de aplicare a legislaţiei din acest domeniu, una din prevederi vizând excluderea dintre beneficiarii unui astfel de ajutor a persoanelor care au deja un sistem de încălzire pe bază de sobe. AGERPRES