Primarii din Teleorman au fost indemnati sa acceseze fondurile de mediu

Programul Operational Sectorial de Mediu a fost subiectul dezbaterilor unei reuniuni organizate pe 20 martie la Alexandria, de Consiliul Judetean Teleorman si Ministerul Mediului.

Cu acest prilej, primarii din judet si mai multi specialisti in realizarea infrastructurii de mediu au fost indemnati sa acceseze, prin proiecte, fondurile ce revin Romaniei de la Uniunea Europeana.

POS de Mediu este finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala si Fondul de Cooperare cu o valoare de aproximativ 4,5 miliarde euro, la care se adauga cofinantarea nationala, de aproximativ un miliard euro. Programul acopera perioada 2007-2013, dar obiectivele sale urmaresc nevoile Romaniei dupa 2013, prin punerea bazelor dezvoltarii economice durabile. Sunt cuprinse sase axe prioritare, intre care extinderea si modernizarea infrastructurii de apa si apa uzata, dezvoltarea sistemelor de management integrat al deseurilor, reabilitarea centralelor municipale de termoficare sau protejarea ariilor naturale.

Prezent la reuniunea de la Alexandria, Silviu Stoica, director general in Ministerul Mediului, a remarcat faptul ca Teleormanul este beneficiarul a doua proiecte deosebite cu finantare de la U.E., care vizeaza modernizarea retelelor de apa si canalizare prin alocarea a circa 122 milioane euro, precum si managementul integrat al deseurilor, avand valoarea de peste 22 milioane euro. Potrivit sursei citate, in acest judet este nevoie, insa, de investitii suplimentare in infrastructura de apa, pana la nivelul a aproape 600 milioane euro. De aceea, administratiile locale ar trebui sa foloseasca si alte oportunitati de finantare, cum ar fi Programul National pentru Dezvoltarea Rurala.

De asemenea, prin Administratia Fondului de Mediu se vor organiza, anul acesta, doua sesiuni de depunere a cererilor de finantare, in conditiile in care autoritatile locale trebuie sa asigure, din terenul intravilan, o medie de 26 m.p. de spatiu verde/ locuitor, pana la sfarsitul lui 2013.