Primarii din Maramureş solicită schimbarea legii vânătorii din cauza pagubelor provocate de mistreţi

Primarii comunelor Recea, Valea Chioarului şi Mireşul au avansat, în urma unor discuţii cu subprefectul judeţului Maramureş şi preşedintele Consiliului Judeţean, propuneri de modificare a legii vânătorii şi protecţiei fondului cinegetic, informează Instituţia Prefectului Judeţul Maramureş pe pagina de Facebook.

Potrivit sursei citate, cetăţenii din cele trei comune sunt afectaţi de porcii mistreţi care distrug în mod repetat culturile agricole şi solicită măsuri urgente, atât la nivel administrativ, dar şi legislativ.

“Ei sunt nemulţumiţi de următoarele situaţii: administratorii fondurilor de vânătoare au putere mai mare decât proprietarul de drept al terenului din cadrul fondului de vânătoare; hrănirea porcilor mistreţi nu se efectuează cum trebuie, hrănitoarele sunt amplasate la liziera pădurii şi în apropierea terenurilor cultivate situate în intravilanul localităţilor; distrugerea fâneţelor şi păşunilor de către porcii mistreţi; lipsa concurenţei în domeniul fondurilor de vânătoare; reducerea efectivelor de mistreţi nu se realizează prin vânătoare iar proprietarii de terenuri cultivate şi distruse de porcii mistreţi sunt nedespăgubiţi”, se arată în postarea Prefecturii Maramureş.

În context, subprefectul Alexandru Cosma le-a spus celor trei primari că observaţiile cetăţenilor vor fi trimise Guvernului şi parlamentarilor. “Suntem solidari cu necazurile şi problemele dumneavoastră şi avem toată deschiderea să rezolvăm pe calea dialogului şi să centralizăm propunerile de modificare legislativă pe care să le transmitem la Guvernul României, ministerelor de resort şi parlamentarilor”, a declarat Alexandru Cosma.

Propunerile de modificare a legii vânătorii şi protecţiei cinegetice transmise din teritoriu prevăd, printre altele, rezilierea contractelor cu administratorul fondului de vânătoare să se poată face la iniţiativa unuia sau mai multor proprietari încât dacă jumătate din suprafaţa deţinută de acel fond de vânătoare au fost retrase, rezilierea contractului cu acel administrator să se poată realiza prin aceeaşi metodologie care a stat la baza înfiinţării fondului respectiv; efectuarea de împrejmuiri a fondurilor de vânătoare în schimbul renunţării la redevenţă; amplasarea hrănitorilor în locuri convenite cu persoane desemnate de către primării; verificarea cantităţii, calităţii şi programului de hrănire a porcilor mistreţi de către o comisie de specialişti din care să facă parte şi o persoana desemnata de primar; distrugerile provocate de animalele sălbatice să fie de către o comisie alcătuită din reprezentantul fondului de vânătoare, gărzii forestiere, direcţiei agricole şi un angajat al primăriei, iar finalizarea procesului verbal de constatare să se realizeze într-un timp optim; cuantumul despăgubirilor sa fie integral, iar termenul de achitare a valorii pagubei să nu depăşească 30 de zile calendaristice dar şi alte elemente de reglementare.

Conform aceleiaşi surse, propunerile administrative au vizat realizarea inventarului efectiv al porcilor mistreţi din fiecare fond de vânătoare; inventarierea să se realizeze de către o comisie care să includă şi reprezentanţi din afara fondului de vânătoare; studierea delimitării fondurilor de vânătoare cu garduri electrice de tip pastoral, care implică costuri mici şi sunt uşor de întreţinut dar şi montarea de pocnitori pe gaz la liziera fondurilor de vânătoare.

Totodată, cetăţenii a căror terenuri cultivate au fost distruse de porcii mistreţi au solicitat modificarea de urgenţă a legii vânătorii şi protecţiei cinegetice, fie prin ordonanţă de urgenţă, fie de către parlamentari.

Anual mii de hectare de culturi agricole din zonele de şes şi deal din judeţul Maramureş sunt distruse de mistreţi.

De asemenea, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, care a participat la întâlnire, a subliniat că trebuie găsite soluţii pentru cetăţeni şi să fie rezolvate problemele pentru a-şi putea cultiva terenurile în siguranţă.

El mai precizat că săptămâna viitoare vor fi prezenţi în judeţul Maramureş ministrul Mediului, ministrul Agriculturii şi ministrul Apelor şi Pădurilor. AGERPRES