Primarii din Dâmboviţa, îndrumaţi de ANCPI să acceseze programe de cadastrare a localităţilor

Primarii din Dâmboviţa au participat, pe 12 aprilie, la sediul Consiliului Judeţean, la o întâlnire cu directorul general al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), Radu Codruţ Ştefănescu, care i-a îndemnat să acceseze programe de cadastrare a localităţilor.

Prezenţi la întâlnire au fost şi autorităţi judeţene, parlamentari de Dâmboviţa, printre care şi senatorul PSD Adrian Ţuţuianu, precum şi preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Cornel Brezuică, care a discutat cu edilii despre programele în derulare din judeţ pe Fondul de Mediu.

”Avem în judeţ 89 de localităţi care pot beneficia de resurse financiare pentru cadastru prin Programul Naţional de Cadastru şi avem un număr de 15 localităţi selectate pe Programul Operaţional Regional. Avem 5 localităţi care au finalizat sau sunt în curs de finalizare a programului de cadastru. 35 de localităţi din judeţ nu au niciun contract de finanţare încheiat şi i-am rugat astăzi să facă acest lucru în cel mai scurt timp. Foarte multe din aceste localităţi nu au încheiat un astfel de contract de finanţare pe cadastru pentru că nu au găsit operatori economici care să lucreze pe preţul pe care îl are astăzi ANCPI”, a precizat senatorul Adrian Ţuţuianu.

Acesta a adăugat că le-a transmis primarilor că e obligatoriu să acceseze fonduri pentru cadastrare pentru a rezolva unele dintre problemele comunităţilor legate de proprietăţi, dar şi pentru o mai bună colectare a taxelor şi impozitelor locale.

”Le-am spus domnilor primari că este obligatoriu să cadastrăm localităţile. Prin cadastrare, lămurim şi situaţia proprietăţilor, dar lămurim şi problema taxelor şi impozitelor. Acolo unde s-a făcut cadastru volumul de taxe şi impozite s-a dublat, dacă nu ceva mai mult. Al doilea lucru pe care l-am spus: sunt interesaţi toţi de cadastru şi este o bătălie pentru resurse. Ca urmare, cine se grăbeşte şi munceşte va avea şi resursele financiare necesare. (…) Al treilea lucru pe care l-am spus foarte clar: trebuie să existe o colaborare între autorităţile publice locale, Oficiul Judeţean de Cadastru, operatorul economic care realizează lucrarea şi cetăţean”, a mai precizat Ţuţuianu.

Primarii prezenţi la întâlnire au discutat şi despre programele de apă şi canal, dar şi despre cele de împădurire, programe accesate prin Fondul de Mediu. Preşedintele AFM, Cornel Brezuică, prezent la Târgovişte, a spus că astfel de proiecte se derulează în mai multe localităţi din Dâmboviţa, printre care Corneşti, Hulubeşti, Malu cu Flori, Slobozia Moară, Vlădeni, Râul Alb.

”Am vrut să văd cum se implementează proiectele în judeţ. Administraţia Fondului pentru Mediu are în derulare proiecte pe apă-canal, împădurirea terenurilor degradate, proiecte în ceea ce priveşte realizarea investiţiilor de către cetăţeni pentru panouri solare şi proiecte pe Programul Rabla. Am constatat cu plăcere că toate investiţiile sunt aproape de finalizare. (…) Ne bucurăm şi ne dorim să dezvoltăm în continuare noi proiecte care să vină şi să dezvolte comunităţile locale”, a spus preşedintele AFM. AGERPRES