Primarii de comune din Sălaj refuză să încaseze impozitul agricol

Mai mulţi primari ai unor comune din Sălaj şi-au exprimat refuzul de a semna un protocol de colaborare cu Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) pentru încasarea impozitului agricol, doar 10 din cele 61 de primării din judeţ parafând asemenea documente până în prezent.

În cadrul unei întâlniri organizate de Instituţia Prefectului şi Consiliul Judeţean Sălaj, miercuri, la Zalău, primarii au solicitat ca măcar o parte din această nouă taxă să rămână la nivel local, punct de vedere împărtăşit şi de prefectul Ionel Ciunt.

“Ar fi o muncă pe care trebuie să o facem în folosul celor care colectează taxele şi vin şi ne spun că noi nu avem venituri cu ce să dezvoltăm şi cu ce să susţinem activităţile la nivelul comunităţilor noastre. (Taxele n.r.) le iau la nivel central şi nu se mai întorc înapoi. Eu nu voi semna acest protocol. Nu spun ce să facă ceilalţi colegi, pentru că fiecare este responsabil faţă de autoritatea pe care o reprezintă, dar nu mi se pare normal ca toate veniturile din impozit să meargă la bugetul central şi noi ne chinuim de pe o zi pe alta să ţinem lumina aprinsă noaptea în comunităţile noastre”, a declarat în cadrul întâlnirii, Sandu Berceanu, primar al comunei Meseşeni şi preşedinte al filialei Sălaj a Asociaţiei Comunelor din România.

Acesta a adăugat că a avut promisiuni din partea vicepremierului Liviu Dragnea că o parte din impozitul agricol va rămâne la nivel local, dar acestea nu s-au concretizat. “Da, domnul primar! Sunt perfect de acord cu ce spuneţi dumneavoastră, că o parte din impozitul respectiv ar trebui să rămână la nivel bugetului local. Din punctul meu de vedere ar putea rămâne chiar tot”, a precizat, la rândul său, prefectul Ionel Ciunt.

Acesta a atras însă atenţia asupra faptului că, în lipsa unui protocol de colaborare, cetăţenii care doresc să achite impozitul ar putea să fie obligaţi să străbată distanţe mai mari, până la cea mai apropiată trezorerie şi nu doar până la primăria comunei din care fac parte. Prefectul a adăugat că impozitul este stabilit printr-o ordonanţă de urgenţă, care urmează să se concretizeze într-o lege. În opinia lui Ionel Ciunt, respectiva lege ar putea include şi modificările solicitate de primari, în cazul în care parlamentarii vor face demersurile necesare. O altă problemă, semnalată de primarul comunei Bocşa, Ioan Barou, a fost aceea că lipsa personalului din primării ar putea fi o piedică în colectarea impozitului agricol.

Potrivit şefului adjunct al AJFP Sălaj, Cornel Maghiar, până în prezent doar 10 din cele 61 de primării din judeţ au semnat cu instituţia pe care o reprezintă protocoale privind încasarea impozitului agricol, deşi data de 25 octombrie a fost termenul limită pentru încasarea a 50% din impozitul cuvenit anului în curs. AGERPRES